Search
Филтрирай по...

Дамиана: древен афродизиак и стимулатор на енергията!

Дамиана билка

 

 

Още преди много години в Мексико, листата на лечебното растение дамиана са се използвали за стимулиране на сексуалната активност, умора, депресия, импотентност и сексуални проблеми. Малкият храст с ароматни листа расте из сухите, слънчеви, скалисти склонове на Южен Тексас, Южна Калифорния, Мексико и Централна Америка. Turnera aphrodisiaca и Turnera diffusa са двата вида дамиана, които се използват с лечебни цели.

Освен за сексуална стимулация, дамиана се използва още срещу тревожни и нервни състояния, изтощение, за общо тонизиране на организма. Има и доказано слабително действие, и оказва положителен ефект при запечен стомах.

Но дамиана е най-ефикасна в ролята си на природен сексуален стимулатор, тъй като силно насърчава притока на кръв към гениталната област. Това й действие, в комбинация с мощния тонизиращ ефект, я превръща в уникално средство срещу различни сексуални проблеми. Когато се приема дълъг период от време, дамиана увеличава издръжливостта при мъжете.

Либидо

Химичният състав на дамиана е сложен и много от компонентите й не са съвсем проучени. Със сигурност се знае обаче, че растението е богато на 0,5-1% етерични масла (цинеол, симол, пинен), флавоноиди, гонзалитозин, арбутин, танин и дамианин (кафяво горчиво вещество), цианогенни гликозиди, тимол, фосфор и др.

В много високи дози, дамиана може да предизвика халюцинации, особено ако се пуши или вдишва, и до известна степен имитира ефектите на марихуаната. Когато се приема под формата на точно дозиран екстракт обаче, такава опасност няма!

Много хора, приемали дамяна под формата на екстракт или чай споделят, че билката им действа приятно успокояващо и изключително тонизиращо. Интересното е, че сред отзивите за дамиана има и такива, според които екстрактът от тази билка намалява желанието за алкохол и цигари. Дамиана е отлично средство за балансиране на хормоните и емоциите, което много бързо подобрява настроението, релаксира нервната система (без да предизвиква сънливост!) и дава незабавно усещане за благополучие.

Но и това не е последното приложение на тази чудодейна билка. Много жени са забелязали, че приемът на дамиана значително облекчава предменструалните симптоми, както и дискомфорта през периода на менопаузата.

Екстрактът на Nature’s Way от листа на дамиана е с органичен произход и сертифициран от Tru-ID™ и Non-GMO Project. Не съдържа изкуствени оцветители, изкуствени ароматизатори, царевица, млечни продукти, глутен, консерванти, сол, соя, захар, пшеница, мая:

Вижте всички продукти с Дамиана 

Прочетете още за Дамиана:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top