Search
Филтрирай по...

Нутрикозметиката – единственият начин да бъдем красиви!

добавки за красота

 

 

Нутрикозметиката може да се определи като група хранителни добавки, подпомагащи поддържане здравето и добрия вид на кожата, косата и ноктите, посредством активните съставки които съдържат. Целта им е да поддържат нужните физиологични функции, като в резултат се постига жизнен и здрав вид по всяко време. Тя е сравнително ново направление в козметиката, но за разлика от стандартните козметични средства, се прилага вътрешно. Според скорошно изследване, общият оборот на нейните продукти е нараснал до близо 31 млрд  долара през 2011 г., а се очаква до 2018 г. да прехвърли 42 млрд. Най-активните пазари, очаквано са САЩ и още пет от най-развитите световни икономики – Франция, Германия, Италия, Испания и Япония.

Основни активни компоненти на тези козметични продукти са антиоксидантите и колагеновите пептиди. Основната роля на първите е да предпазват тялото от пораженията на свободните радикали. Много от продуктите съдържат  съставки, чиято задача е да подобрят овлажняването на кожата, прикривайки по този начин следите от напредването на възрастта й.

Естественото желание на хората да поддържат цялостното си здраве, както и да изглеждат млади, сияещи и здрави, води до ежегоден оборот от милиарди долари – една част от тях похарчени в спортни занимания и посещения на фитнес, друга – за различни здравни и козметични продукти. За момента на пръв поглед по-голям дял в харченето на тези средства имат жените; въпреки това обаче, в последните години е ясно очертана тенденцията за постоянно нарастване на производството на козметика от такъв тип и за мъжете. Определено все повече се засилва и интересът към натуралните съставки за сметка на синтетичните. 72 % от жените, ползващи натурални и органик козметични продукти вярват в концепцията на „красотата отвътре“

 

В търсене на правилните съставки

Наред с нарасналата осведоменост за изключителната важност на предпазването на кожата от опасните ултравиолетови слънчеви лъчи, хората все повече се интересуват и от други детайли на външния си вид – коса, нокти, привлекателна кожа. В последните години са проведени голям брой независими изследвания както на отделни различни биоактивни съставки, така и на разнообразни комбинации между тях, целящи да извлекат  максимален положителен ефект за здравето на кожата. В таблицата по-долу са показани някои от най-важните:

 

 

Най-важните хранителни вещества за красива кожа!

Витамин А. Мощните ефекти на съставките на Витамин А (ретиноидите) върху човешката кожа са добре познати и вследствие на това успешно пласирани на пазара. В изследване, проведено върху 1462 души, се оценява ефекта от локалното приложение на разновидност на Витамин А (ретиналдехид) заедно с фрагменти на хиалуроновата киселина върху бръчки по кожата. Резултатите сочат, че след три месеца локално приложение бръчките и признаците на стареене на кожата значително намаляват.

Витамин D. Повишава нивата на хидратация в кожата при нормална и суха кожа. Отдавна е доказано, че хората с ниски нива на Витамин D най-често имат и по-суха кожа.

Омега-3. Тези мастни киселини са известни с ключовото си значение за човешкото тяло, най-вече за понижаване на лошия холестерол, поддържане на когнитивните функции и нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Едно изследване върху 79 жени с алергия към никел обаче показва и друго. Всяка от тях приема ежедневно в рамките на три месеца по 5 грама липид, специално обогатен с омега-3. Авторите на експеримента откриват, че добавката намалява имунната  супресия на кожата след доза от слънчева радиация на 3,8 J/cm2. В следващия етап, при местно третиране с никел на кожа, излагана на слънце и на кожа, неизлагана дълго време на слънце, групата жени, приемали омега-3 показали като цяло по-малка имунна супресия при пряко излагане на слънчеви лъчи. Резултатът показва, че омега-3  мастните киселини са способни да намалят  степента на фото-имуносупресия.

Ликопен. Този мастно-разтворим каротиноид, присъства в относително големи количества в доматите.  Тъй като част от реакцията на кожата при излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи е образуване на свободни радикали, здравословната диета и консумацията на подходящи храни са важни за насърчаване здравето на кожата. В поредното проучване, 20 жени са разделени на две групи, като тези от първата консумират ежедневно в рамките на три месеца  по 55 гр доматено пюре, съдържащо средно около 16 мг. ликопен, докато тези от втората приемат плацебо. Реакцията на зачервяване на кожата при излагане на слънчеви лъчи е позната като еритема. След края на експеримента се установява, че жените от първата група, приемали ежедневно ликопен, получават еритема след  значително по-дълго излагане на слънце в сравнение с тези от контролната група (приемали плацебо по време на експеримента).

 

Ресвератрол. Това биоактивно полифенолно съединение с антиоксидантни и други биологични свойства, се намира най-вече в гроздето, някои плодове като боровинки, къпини, малини и др., фъстъците и някои лечебни растения. Изследване върху 50 души ги разделя на две групи, като първата приема ежедневно в рамките на два месеца специално патентован екстракт от сушено грозде, съдържащ 133 мг. от въпросния плод и 14 мг. процианини. Втората група приема плацебо. Резултатът показва ясно, че групата, приемала ресвератрол, може да се похвали със  значително повишение в нивата антиоксиданти в кожата. Това довело до видимо подобрение на еластичността и намаляване дълбочината на бръчките.

Женшен. Коренът му обикновено се обработва на пара, след което се суши на въздух. Използван е като общо тонизиращо средство от традиционната медицина в продължения на хилядолетия. Днес се смята, че полезните му свойства се дължат най-вече на т.нар.  гинсенозиди – субстанции, които увеличават свойствата на хемглобина да се свързва с кислорода, с което се подобрява снабдяването с кислород на всички органи.   Едно от изследванията за влиянието му върху кожата, разделя определен брой доброволци на две групи, като първата приема орално по 3 гр дневно специален стандартизиран екстракт от корена  в продължение на 6 месеца. Резултатът показва значително редуциране на бръчките по лицето при всички доброволци.

Зелен чай. Той е обект на голям брой научни изследвания благодарение на множеството си здравословни свойства. Въпреки това, доскоро почти не бе обръщано внимание на евентуалните ползи от консумацията му върху здравето на човешката кожа. В неотдавнашен експеримент, обхващащ 60 жени, половината от тях консумират по 1 л. дневно от специална настойка на базата на зелен чай в рамките на три месеца, а контролната група приема плацебо. Позитивните ефекти върху кожата след  90-дневния прием, са най-вече върху нейната еластичност, нежност и намаляване на лющенето й. Наблюдава се и леко повишен процент на водно съдържание в горния слой, явно пряко свързан с повишената еластичност.

 

Мултивитамини. Мултивитамините включват комбинация от основни хранителни вещества, нужни за правилния метаболизъм, растежа и нормалното функциониране на човешкия организъм. Той има нужда от тях в сравнително малки дози. Повечето витамини не се произвеждат в тялото, или се произвеждат но в недостатъчни количества, затова трябва да се набавят главно чрез храната. Когато приемът им е недостатъчен, се появяват различни симптоми, признаци на витаминен недостиг. В сравнение с протеините, въглехидратите и мазнините, витамините присъстват в хранителните продукти  в десетки пъти по-малки количества. Средният възрастен човек в развитите страни приема около 600 грама сухо вещество храна дневно, като от това количество дялът на витамините е само около 1 гр.

Не съществува храна, която да съдържа всички витамини, необходими на организма. Поради тази причина, за правилният им и достатъчен прием е нужна добре балансиран режим. Често тази диета е трудна за ежедневно спазване, ето защо в последните десетилетия обогатените с витамини храни, както и добавките имат важно място в живота на съвременния човек и стремежа му към добро здраве.

Всеки от познатите днес 13 витамина има специфични функции в човешкото тяло, и именно поради тази причина няма витамин, който да може да бъде изключен от здравословното меню. Те са микроелементи, изключително важни за здравето.

 

Минерали. Минералите са химични елементи (извън четирите основни елемента – въглерод, водород, кислород и азот), голяма част от които нужни на човешкия организъм за протичане на основни жизнени функции.

Основни минерали:

Повечето източници сочат 16 минерала като основни и определящи за поддържането на биохимичните процеси в човешкото тяло. Ето ги и тях:

Калий – системен електролит, взаиморегулиращ се с натрия, от съществено значение за организма.

Хлорид – нужен за производството на солна киселина в стомаха, както и за кетъчните функции.

Натрий – системен електролит, взаимно регулиращ се с калия.

Калций – изключително важен за здравето на костната, мускулната, сърдечносъдовата и храносмилателната системи. Поддържа синтеза и функциите на кръвните клетки.

Фосфор – един от компонентите на костите. Отговорен за обработката на енергията както и за много други функции.

Магнезий – много важен минерал за функционирането на сърдечно-съдовата и нервната системи, и изграждането на костите.

Цинк  – мощен елемент, участващ в състава на стотици ензими, сред които карбоксипептидаза, чернодробна алкохолдехидрогеназа и карбокси анхидраза.

Желязо – основен  елемент, участващ в състава на много протеини и ензими, особено в хемоглобина.

Манган – важен фактор и участник в множество ензимни функции.

Мед – недостигът му в организма води до нарушаване на обмяната на веществата, а също така затруднява и усвояването на желязото.

Йод – елемент, нужен за биосинтеза на тироксин в организма.Изключително важен за поддържане на нормалната функция на щитовидната жлеза.

Селен – достатъчното присъствие на този химичен елемент в организма играе съществена роля за активирането на антиоксидантните ензими като глутатион пероксидаза. При недостиг на този минерал се стига до сериозни проблеми с имунната система – клетките стават безпомощни пред вирусите. Стига се и до нарушаване на функциите на сърдечносъдовата и ендокринната система.

 

Бъдещето на нутрикозметиката

Тъй като потребителите са все по-заинтересовани от концепцията за здравословен начин на живот и свързаните с него ползи върху външния вид, повлияни от приема на обогатени храни, напитки и добавки, тази индустрия ще продължава да се развива с бързи темпове!

Продуктите, предназначени да отговарят на специфичните интереси на хората (красива кожа, блестяща коса, младежки вид) ще дават тласък на нови възможности за производителите в този специфичен бранш. В това отношение, хранителните добавки са разглеждани като най-лесния начин за доставяне на пълната доза от активни съставки, нужни за видими резултати.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top