Search
Филтрирай по...

Дефицитът на витамин К2 в детството провокира заболявания в зряла възраст!

 

За здрави кости

 

 

Децата са твърде уязвими от дългосрочните ефекти предизвикани от хроничната липса на витамин К. Родителите трябва да положат усилия да включват витамин К2 към менюто им от възможно най-ранна възраст, било посредством дневното им меню или подходящи хранителни добавки, сочат последни изследвания.

 

За съжаление, липсата на витамин К при децата се среща все по-често. Изследване във Великобритания съставя статистика, която обхваща  деца родени през 50-те и 90-те години на миналия век. Резултатът е колкото изненадващ, толкова и показателен – средният прием на витамин К от четиригодишно дете през 50-те години е бил 39 mkg. дневно, а 40 години по-късно е спаднал до 24 mkg! Това е ясен показател за цялостната промяна на хранителните навици само в рамките на едно поколение.

 

Тук родителите носят главната отговорност –  те трябва да осъзнаят, че много от здравословните проблеми на децата им в зряла възраст, пряко свързани със сърдечносъдовата система и костите, се „програмират“ именно чрез начина им на хранене през първите десет години от живота!

 

 

 

Какво представлява витамин К2?

 

Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който се синтезира в храносмилателния тракт. Съдържа се най-вече в жълтъка на яйцата, маслото, различни сирена, телешкия черен дроб. При синтезирането му като хранителна добавка трябва да бъдат спазени редица изисквания. Основната цел е да не се повлияе отрицателно на пропорцията между активния и неактивния остеокалцин. Редица изследвания са доказали, че децата имат от 8 до 10 пъти повече неактивен остеокалцин в костите в сравнение с възрастните.

 

Доскоро се смяташе, че витамин К не е необходим като  добавка, тъй като се намира в естествен вид. Постоянният му дефицит в организма обаче, налага той да се приема като хранителна добавка. Един такъв продукт е витамин К2 – MK7 (Mena Q7).

 

Според съвременните изследвания, когато децата приемат редовно МК-7, нивата на циркулиращия в организма им неактивен остеокалцин се подобряват, което довежда и до балансиране на съотношението между активния и неактивния остеокалцин в костната система. Този извод служи като отправна точка за следващи експерименти и проучвания, които да продължат да търсят най-ефективната доза, която да регулира нужните нива на остеокалцин при децата.

 

Разберете защо витамин К2 е толкова важен за нормалното развитие на детския организъм!

 

-Има ключово значение за здравето на костите!

 

Приемът на витамин К2, особено в неговата т.нар. МК-7 форма, е абсолютно необходим за нормалното развитие на костите в детска и юношеска възраст. Разбира се, именно детството е времето, когато в най-голяма степен се натрупва и оформя костната маса. При момичетата тя е 90% завършена около 18-годишна възраст, а при момчетата – в периода около 20-тата година. Имайки предвид това е ясно, че организмът изисква най-много остеокалцин (необходим за нормален костен метаболизъм) и витамин К2 именно през детските и юношеските години. За съжаление, недостатъчният прием на витамин К2 отслабва синтеза на остеокалцин.

 

Други изследвания в областта показват, че витамин К2 повлиява добре минерализацията на костите и намалява риска от фрактури, най-вече при момичетата в предпубертетна възраст.

 

Скорошен експеримент, в който участват близо 250 здрави момичета между три и шестнадесетгодишна възраст, има за цел да провери дали и доколко приемът на витамин К е свързан с минералния състав на костите, както и с тяхната резорбция. Резултатите показват, че колкото по-добър е витамин-К статуса в организма, толкова по-ниско е нивото на резорбция на костите.

 

 

 

-Подобрява кръвосъсирването!

 

Витамин К2 е известен и като полезна добавка към менюто на деца с някои проблеми с кръвта. Важно е да се отбележи, че поради някои свойства, свързани с кръвосъсирването, е препоръчително да се направи и консултация с лекар.

 

Едно скорошно изследване се фокусира върху 20 деца  с т.нар. таласемична остеопатия (TOSP) – проблем с кръвта, който може да доведе до остеопороза или остеопения. Всички пациенти приемали ежедневно  по 50 mkg. K2 (MK-7), комбинирани с 5 mkg. калцитриол (витамин D). Според заключението на авторите на изследването: „Въпреки че в развитието на TOSP се наблюдава влошаване или в най-добрия случай стабилизиранe, това пилотно проучване демонстрира, че комбинацията между витамин К2 и витамин D има много позитивен ефект върху костната плътност при деца с таласемия, продължаваща за период повече от 1 година.“

 

 

-Укрепва сърдечно-съдовата система!

 

Ползите от витамин K2 (MK-7) за децата не свършват дотук, особено ако се вземе предвид дългосрочното му влияние върху организма, свързано и с редовното осигуряване на необходимите количества от витамина. Ето и един пример – всички знаят че случаите на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях удари са изключително редки в детска възраст. Клиничните изследвания ясно показват, че артериалната калцификация се натрупва с течение на десетилетия.

 

В действителност тези изследвания обръщат внимание на факта, че началото на калцификацията, атеросклерозата и редица сърдечно-съдовите заболявания може да се „закодира“ още от ранна детска възраст, посредством начина на хранене. Именно поради тази причина, приемът на витамин К2 от ранно детство може да  бъде фактор за предотвратяване на много от заболяванията в зряла възраст.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top