тестостерон

Постменопаузата при жените е тема, която винаги е получавала доста внимание. Много изследвания са категорични, че дефицитът на естроген през постменопаузата влияе негативно върху настроението и паметта, моторната координация, фокуса и мозъчния кръвоток. Но сблъскват ли се мъжете със същия проблем след определена възраст? Влияе ли недостигът на тестостерон върху когнитивното здраве, емоционалното състояние и мъжествеността? Изследванията са категорични, че да. Нещо повече – дефицитният тестостерон е една от основните причини за депресия при мъжете.

Изглежда, че рискът от депресия се увеличава с възрастта. Това състояние е широко разпространен проблем сред мъжете в андропауза, прехвърлили средната възраст. Оказва се, че това инвалидизиращо състояние на духа може да се коригира лесно, но не с конвеционалните антидепресанти (за които е известно, че причиняват сексуална дисфункция), а с… тестостерон!

Клиничният опит показва, че тестостеронът е не просто мъжки хормон, а отличен антидепресант, способен да направи мъжа отново жизнен и активен! „Мъжете, подложени на тестостерон заместваща терапия, обикновено се чувстват по-щастливи, по-енергични и изпълнени с живот", обяснява д-р William Regelson, автор на „The Superhormone Promise“. Тестостерон заместващата терапия води до повишено чувство за благополучие и предизвиква видими промени, като например повече цвят на лицето и устните, заради увеличеното производство на червените кръвни клетки.

Някои жени вече също се подлагат на такава терапия, като при тях ефектите са не само възстановено либидо, но и по-добро настроение, повече енергия и по-голяма увереност. Самият факт, че депресията се среща много по-често сред жените подсказва, че тестостеронът наистина може да защити мъжете от инвалидизиращата депресия и унинието. Но има ли достатъчно изследвания, които да потвърдят връзката между тестостерона и чувството за щастие?

Мащабно проучване, публикувано в Journal of Clinical and Experimental Endocrinology and Metabolism, едно от най-уважаваните биомедицински издания показва някои интересни факти. Д-р Елизабет Барет-Конър, известно име в областта на изследванията върху хормонозаместителната терапия оглавява проучването. Субектите в проучването на Барет-Конър са били 856 мъже на възраст от 50 до 89 години, а средната възраст е била 70. Измерени били няколко физиологични показатели, включително общия тестостерон и свободния тестостерон, дихидротестостеронът, общият естрадиол и свободният естрадиол. Проучването установило много силен спад на свободния тестостерон, по-малък спад на свободния естрадиол, относително малко, статистически незначително понижение на общия тестостерон и общия естрадиол; дихидротестостеронът останал същия.

Депресивните усещания се увеличават с възрастта, успоредно със спада на свободния тестостерон. Възрастта, загубата на тегло и недостатъчната физическа активност също са свързани с оценката за депресия. Най-силната връзка, която се установява, е тази между ниския свободния тестостерон и депресията. Изследователите заявяват, че възрастта само по себе си не предопределя депресията. Именно ниските нива на свободния тестостерон са най-точният показател за депресия, независимо от възрастта!

Освен това горепосоченото изследване установило, че 25 мъже от тази група страдали от клинична депресия (някои всъщност приемали антидепресанти). Това отразява ли се на нивата на свободния тестостерон? Изследването дава ясен отговор: "Тези мъже са имали по-ниски нива на биодостъпен тестостерон от всички останали мъже". Средно, свободните нива на тестостерон са със 17% по-ниски при  тези 25 мъже с клинична депресия.

Интересно е да се отбележи, че Барет-Конър и колегите й предполагат, че действителната корелация между резултатите от свободния тестостерон и депресията е дори по-висока от тази, установена в тяхното проучване. Причината е, че много от депресираните мъже според тях, просто не са склонни да участват в този изследователски проект. Но депресията и намаляващият тестостерон са трудни за лечение при мъжете. За разлика от жените, които обръщат повече внимание на здравето си, застаряващите мъже са по-малко склонни да бъдат отворени за здравословните им проблеми.

Обсъждайки резултатите от изследването си, авторите посочват, че в мозъка тестостеронът частично се превръща в естрадиол и диходротестостерон. Подобряването на паметта и когнитивната функция, свързани с подмяната на тестостерона, обикновено се разглежда като последствие от ароматизацията (когато тялото преобразува излишния тестостерон в естроген) на тестостерона в естрадиол. Може би подобряването на настроението наистина се дължи на по-високите нива на естрадиол? Барет-Конър не мисли така - в края на краищата, проучването не показва връзка между депресията и свободния естрадиол.

Действието на тестостерона върху настроението, е по-вероятно да се дължи на преките му ефекти върху мозъка - вероятно чрез повишаване нивата на допамин, много важен невротрансмитер. В допълнение, достатъчно количество свободен тестостерон е важно за производството на енергия от страна на митохондриите, тъй като някои от ензимите на цикъла на Кребс зависят от тестостерона. Цикълът на Кребс е серия от ензимни реакции в аеробни организми (организмите, които могат да живеят само в присъствие на свободен кислород), които водят до производството на високоенергийни фосфатни съединения. А увеличеното производство на енергия също играе роля за повишаване на настроението.

Защо е важно да се поддържат нормални нива на свободния тестостерон? Една от причините за напредването на ендокринологията, е въвеждането на тестовете за "свободни" хормони, които не са свързани с протеин. В този случай става дума за SHBG (сексхормон, свързващ глобулин). Това са нивата на свободните стероиди, тъй като само свободните хормони са биологично активни. Това откритие променя картината за случващото се с нивата на тестостерона при мъжете. Докато нивата на общия тестостерон могат да останат адекватни, нивата на свободния тестостерон намаляват с 40% във възрастта между 40 и 70 години!

По принцип спадът в нивата на свободния тестостерон започва към средата на двадесетте години и значително се увеличава в средата на живота, когато настъпва т. нар. андропауза. Този спад отчасти се дължи на увеличените нива на SHBG (сексхормон, свързващ глобулин). SHBG се увеличава паралелно с увеличаването на телесните мазнини. С увеличаването на телесните мазнини и SHBG, се повишава и рискът от емоционален спад, отслабване на паметта, атеросклероза, остеопороза (да, и мъжете губят и костна маса, особено в областта на гръбначния стълб), загуба на мускулна маса, влошена сексуална функция. Ракът на простатата също застрашава мъжете в тази възраст, което не е изненадващо като се има предвид нарастващото съотношение на свободния естрадиол към свободния тестостерон. Стресът, който насърчава превръщането на прегненолона в кортизол, а не в тестостерон, също е голям враг на тестостерона, както и повишеният инсулин.

Хормонална терапия срещу тестостеронов дефицит – това ли е решението на проблема? Клиничните данни потвърждават, че тестостерон заместващата терапия има мощен антидепресантен ефект. Д-р Юджийн Шипен посочва, че има научни доказателства, според които пониженият тестостерон е причина за почти всички заболявания, свързани със стареенето, включително депресия, когнитивна дисфункция и невродегенеративни мозъчни нарушения.

Очевидно е, че хормонът на силата и на желанието оказва значително влияние върху настроението и мозъчната функция и при двата пола. А дали това е хормонът на доброто настроение? Само с помощта на още изследвания може да се изясни отговорът, категорични са специалистите.

Свободният тестостерон е най-важният биомаркер за стареенето при мъжете. Изследването за общия тестостерон не е достатъчен показател, затова мъжете трябва да настояват за кръвен тест на свободен тестостерон. Поради вариациите в нивата, някои специалисти смятат, че ранният следобед е най-подходящото време за изследване.

На конференцията през 1995 г. в Лас Вегас д-р Уитакър повдига реторичния въпрос: "Ще даваме хормони само на жените, а мъжете би трябвало да изчезнат?" Вместо да се шегуваме с това обаче, трябва да продължим да търсим начини за възстановяване на нормалната неврохимия и при двата пола. Безспорно, хормонозаместителната терапия дава огромна надежда, но и тя не е съвсем достатъчна. Хранителните вещества като фосфатидил-серин и ацетил-L-карнитин също са много полезни за поддържане на мозъчната функция. Хранителните добавки със SAM-e пък, са отлични естествени антидепресанти. Но депресията, която се появява в средната възраст или малко след нея, може да бъде най-ефективно преодоляна ако тестостеронът бъде тестван.

Д-р Уитакър набляга на нещо много важно: "Ефектът на мъжката менопауза се изразява в ерозия на психическата и физическа сила на мъжа. Загуба на атлетичните способности, загуба на самочувствие, желание, усещане за загуба. Това е реалната промяна в действителност. Ето как енергията на младостта е лесно подменена с навика, летаргията и апатията. Добрата новина е, че медицината вече е отворена към простата истина, че хормоните съдържат сока на младостта, както и че без тяхното присъствие в оптимални количества жизненият, енергичен живот е почти невъзможен.“

Revita Ви препоръчва:

Testosterone Boost Ultimate /Тестостерон формула за мъже/ - естествен продукт за насърчаване производството на тестостерон при мъжете! Testosterone Boost Ultimate съдържа само натурални съставки: клинично проучен, патентован екстракт от ашваганда KSM-66®, екстракт от лечебната гъба Кордицепс, 3,3’- Дииндолилметан (DIM) – екстракт от кръстоцветни зеленчуци, цинк, хром, витамин D, витамини В6 и В12.

Тази комбинация от полезни за мъжкото здраве хранителни вещества допринася за поддържане на сексуалното здраве, тонуса и физическата издръжливост и сила!

Вижте повече за действието на всяка от съставките в Testosterone Boost Ultimate ТУК!Продукт на Preferred Nutrition™, част от Natural Factors, Canada!

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.