Search
Филтрирай по...

Добавките са по-добри от судокото за мозъка

Могат ли добавките да Ви помогнат да спрете да наричате децата или внуците си с грешни имена и да намирате ключовете си? Статия на д-р Пери Реншоу, която се базира на много изследвания, показва, че добавките могат да помогнат за забавяне остаряването на мозъка.

Реншоу е професор по психиатрия от университета в Юта, САЩ и директор на лабораторията за магнитен резонанс към същия университет. Той споделя, че все повече данни сочат, че за отлагане на намалената ефективност на мозъчните клетки са важни не само храненето, но и допълнителния прием на няколко ключови вещества. Такива важни добавки са:

 

  • цитиколин – допълнителният прием на цитиколин повишава нивата на ацетилхолин в мозъка и подпомага паметта и умствената дейност. Някои изследвания показват, че той може да направи обратими промените, свързани с остаряването при хора с леки проблеми с паметта. Цитиколинът повишава количеството на фосфолипиди (специални мазнини) в мембраните на мозъчните клетки и ги предпазва от окислително увреждане, което помага във времето да се запазят мозъчните клетки от увреждане и загуба на памет (за неща като какво се е случило през 80-те или какво е заглавието на дипломната ни работа в колежа).
  • коензим Q10 – мощно антиоксидантно средство, което се среща в почти всяка клетка в човешкия организъм. Някои учени вярват, че коензим Q10 помага и при заболявания на сърцето, тъй като подобрява производството на енергия в клетките и предотвратява образуването на съсиреци.
  • гинко билоба – екстрактът от листа на гинко предпазва невроните от окислително увреждане като предотвратява развитието на тъканната дегенерация при пациенти с деменция.
  • магнезий – функционирането на синапсите в различни части на мозъка, свързани с ученето и запаметяването, се подобрява значително след прием на магнезиеви добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top