Search
Филтрирай по...

Доказано! Витамин С защитава от простуда

Разгорелите се напоследък полемики дали витамин С е способен да ни защити от простуда, предизвикаха учени от университета в Хелзинки да направят ново изследване. Изводът е, че витамин С действително помага при простуда, нособено когато се комбинира с умерени физически натоварвания, пише The Daily Mail.

Предишни изследвания са доказали, че витамина С е незаменим при грип и простуди. Под въздействието на вирусите настъпва оксидативен стрес на организма с всички неприятни последствия – втрисане, температура и т.н., витамин С е мощен антиоксидант и неговата полза при грип е очевидна.

В новата разработка учените са изследвали данните на 11 000 души, за да проверят доколко е полезен витамин С. Витаминът бил тестван върху ученици, маратонци, плувци-юноши и войници. Било установено, че витамин С е понижил риска от простуда при 50% от хората, които подлагали тялото си на умерени физически натоварвания. А плувците, които се простудили, успели да се справят с инфекцията два пъти по бързо,  благодарение на витамина. Като цяло, децата по-добре реагирали на витамин С (достатъчно било да приемат 1 гр. от витамина, за да намалят с 18% продължителността на простудата).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top