Search
Филтрирай по...

Дъвчете храната дълго!

Поредно ново изследване потвърждава старата истина, че за да се усвои енергията на храната, от значение е колко дълго ще бъде сдъвквана тя. Учените са категорични, че активните компоненти в състава на храната се запазват само ако се дъвче продължително.

Изследването се провело върху 3 групи участници, които в продължение на три дни консумирали еднакви количества бадеми и вода. Хората от първата група трябвало да предъвкват храната си 10 пъти преди преглъщане, втората – 20 пъти, а третата – 30 пъти. Посредством последващи изследвания на фекалните мазнини, учените установили и колко енергия била усвоена от организма на всеки един от доброволците. Така, резултатите доказали абсолютната полза от предъвкването – изпражненията на третата група съставлявали най-малко мазнини, което било показател, че при тези хора, храната била усвоена перфектно.

Активното дъвчене на храната повлиява и разграждането на полезните вещества, съдържащи се в нея. Ако се храним твърде бързо, дори да спазваме здравословен хранителен режим, рискуваме да си навлечем авитаминоза, твърдят учените.

Бавното сдъвкване на храната подобрява храносмилателните процеси, предотвратява образуването на газове и киселини, и не позволява подуването на стомаха.Освен всичко изброено до тук, спокойното похапване позволява да се насладите и на вкусовите качества на храната, което също не е за пренебрегване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top