Search
Филтрирай по...

Д-р Мъри: витамин С е супер ефикасен срещу простудни заболявания

Витамин С, настинки, грип

 

На страницата си –  www.doctormurray.com, д-р Майкъл Мъри, водещ специалист в областта на природната медицина, ни запознава с някои интересни факти за витамин С и неговите приложения. Нека накратко запознаем и вас с тях!

 

Преди повече от 40 години, американският химик и носител на две нобелови награди – Лайнъс Полинг, публикува книгата си „Витамин С и обикновената настинка” (Vitamin C and the Common Cold), в която описва огромната роля на витамин С за човешкото здраве. Д-р Полинг популяризира идеята, че приемът на големи количества витамин С може да намали продължителността и тежестта на обикновената настинка.

 

В наши дни интересът на науката към витамин С все още е голям. До момента са направени повече от 30 клинични изследвания с повече от 11 000 участници. Резултатите от повечето от тях показват, че витамин С значително намалява риска от простуда.

 

Скорошно рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване на специалисти от Университета на Аризона показа, че витамин С намалява честотата на обикновената настинка и повишава енергията.

 

В експеримента участвали 28 мъже на възраст между 18 и 35 години, които получавали по 1000 mg витамин С дневно или плацебо. За разлика от плацебо групата, при участниците, приемали витамин С, рискът от развитие на настинка спаднал с цели 45%. През последните 2 седмици от проучването се оказало още, че витамин С значително повишава и физическата активност и жизнеността.

 

Според авторите на проучването, тези резултати потвърждават огромните предимства, които витамин С притежава.

 

Все повече специалисти твърдят, че ниските нива на витамин С в организма водят до изтощение, мудност и липса на енергия. В това определено има логика, тъй като оксидативният стрес е един от главните виновници за умората. Редовният прием на витамин С подсилва организма и му помага да се справи с пораженията, нанесени от оксидативния стрес и свободните радикали.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top