пробиотични добавки

 

 

Въпреки че в последно време се говори доста за въздействието на пробиотиците върху човешкото здраве, много хора не са наясно за какво точно става въпрос. Думата „пробиотик” произлиза от гръцки и буквално означава „за живота”. Използва се за назоваване на полезните бактерии, населяващи чревния тракт на човека. Науката е открила начин за съхраняване на тези бактерии в капсули, които днес са широко достъпни и все повече се препоръчват от специалистите.

 

Пробиотици се съдържат още във ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, айрян и др. Специфичните микроорганизми, открити в тези продукти, обикновено са лактобацили и бифидобактерии, които са основните бактерии и в човешкия чревен тракт.

 

 

В кои случаи са най-полезни пробиотиците?

 

Всички клинични проучвания, направени до момента, показват че допълнителният прием на пробиотици има множество ползи за здравето. Пробиотиците поддържат нормалната чревна флора, подпомагат нормалното състояние на стомашно-чревния тракт и подсилват имунитета.

Като оптимизират функционирането на имунната система, пробиотиците оказват могат да бъдат полезни и при следните условия:

 

-          Антибиотик индуцирана диария

-          Инфекции на пикочните пътища

-          Вагинални инфекции и бактериална вагиноза

-          Екзема

-          Хранителни алергии

-          Рак

-          Синдром на раздразнените черва

-          Възпалителни заболявания на червата

-          Улцерозен колит

-          Болест на крон

-          Диария на пътешественика

-          Непоносимост към лактоза

 

Пробиотиците са особено важни и за детското здраве. Те стимулират имунните функции и предотвратяват стомашно-чревните инфекции у по-малките. Тук имайте предвид, че специално създадените формули за деца, са за предпочитане.

 

 

Пробиотичните добавки – от какво зависи тяхната ефикасност?

 

Качеството на пробиотичните добавки зависи от три основни фактора – характеристиките на щамовете, жизнеспособността на бактериите, както и достатъчното количество бактерии. Технологията на производство на капсулите, в които се съдържат пробиотичните бактерии, също е много важна.

 

Всеки вид бактерии обхващат множество щамове, като някои щамове оцеляват въпреки киселата среда на стомаха, устойчиви са и могат да инхибират патогенните бактерии. Има и такива обаче, които са значително по-слаби. Те не са в състояние нито да оцелеят, нито да унищожат „лошите” бактерии.

 

Всичко това означава, че потребителите трябва да търсят добавки, чиито производители разработват продукти, върху които са проведени изследвания, потвърждаващи качеството и ефикасността.

 

Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.