Search
Филтрирай по...

Д-р М. Мъри: Най-важното, което трябва да знаете за пробиотиците

пробиотични добавки

 

 

Въпреки че в последно време се говори доста за въздействието на пробиотиците върху човешкото здраве, много хора не са наясно за какво точно става въпрос. Думата „пробиотик” произлиза от гръцки и буквално означава „за живота”. Използва се за назоваване на полезните бактерии, населяващи чревния тракт на човека. Науката е открила начин за съхраняване на тези бактерии в капсули, които днес са широко достъпни и все повече се препоръчват от специалистите.

 

Пробиотици се съдържат още във ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, айрян и др. Специфичните микроорганизми, открити в тези продукти, обикновено са лактобацили и бифидобактерии, които са основните бактерии и в човешкия чревен тракт.

 

 

В кои случаи са най-полезни пробиотиците?

 

Всички клинични проучвания, направени до момента, показват че допълнителният прием на пробиотици има множество ползи за здравето. Пробиотиците поддържат нормалната чревна флора, подпомагат нормалното състояние на стомашно-чревния тракт и подсилват имунитета.

Като оптимизират функционирането на имунната система, пробиотиците оказват могат да бъдат полезни и при следните условия:

 

–          Антибиотик индуцирана диария

–          Инфекции на пикочните пътища

–          Вагинални инфекции и бактериална вагиноза

–          Екзема

–          Хранителни алергии

–          Рак

–          Синдром на раздразнените черва

–          Възпалителни заболявания на червата

–          Улцерозен колит

–          Болест на крон

–          Диария на пътешественика

–          Непоносимост към лактоза

 

Пробиотиците са особено важни и за детското здраве. Те стимулират имунните функции и предотвратяват стомашно-чревните инфекции у по-малките. Тук имайте предвид, че специално създадените формули за деца, са за предпочитане.

 

 

Пробиотичните добавки – от какво зависи тяхната ефикасност?

 

Качеството на пробиотичните добавки зависи от три основни фактора – характеристиките на щамовете, жизнеспособността на бактериите, както и достатъчното количество бактерии. Технологията на производство на капсулите, в които се съдържат пробиотичните бактерии, също е много важна.

 

Всеки вид бактерии обхващат множество щамове, като някои щамове оцеляват въпреки киселата среда на стомаха, устойчиви са и могат да инхибират патогенните бактерии. Има и такива обаче, които са значително по-слаби. Те не са в състояние нито да оцелеят, нито да унищожат „лошите” бактерии.

 

Всичко това означава, че потребителите трябва да търсят добавки, чиито производители разработват продукти, върху които са проведени изследвания, потвърждаващи качеството и ефикасността.

 

Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top