Search
Филтрирай по...

Екстрактът от боровинки насърчава производството на NK клетки!

антиоксиданти

 

 

Резултатите от ново проучване, публикувано в Nutrition Research сочат, че в състава на боровинките влизат вещества, насърчаващи производството на т. нар. клетки убийци (NK-клетки).

 

NK клетките или т. нар. естествени клетки убийци, са вид бели кръвни клетки, които имат решаващо значение за имунната система.

 

Установено е, че клетките убийци регулират имунния отговор, притежават способността да разрушават инфектираните с вирус клетки, както и туморните клетки, и др. Според авторите на проучването, биоактивните съединения в състава на боровинките намаляват риска от развитие на някои заболявания, включително рак, хипертония и др.

 

В изследването се твърди още, че редовният прием на стандартизирани екстракти от боровинки, оказва същия благоприятен ефект върху организма.

 

Изследователите провели проучване, в което взели участие около 25 мъже и жени, на възраст между 18 и 50 години, които трябвало да приемат екстракт или плацебо, в продължение на 6 седмици.

 

Резултатите показали, че броят на естествените клетки убийци, се увеличава именно при пациентите, приемали екстракта.

 

Според по-стари проучвания от САЩ пък, боровинките понижават нивата на „лошия” холестерол, регулират нивата на кръвното налягане и са изключително полезни за сърдечно-съдовата система.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top