Search
Филтрирай по...

Екстрактът от босвелия – едно от най-мощните противовъзпалителни средства!

Възпаление

Босвелията е вид дърво, което расте в Египет, Пакистан, Индия и Сомалия. Растението достига до 90-150 см, има овални листа и бели цветове и произвежда ароматна растителна смола, която влиза в състава на тамяна, използван в различни религиозни церемонии.

С лечебна цел, босвелията се използва от хилядолетия в Аюрведичната медицина предимно при артрит, дизентерия, глисти, диария и различни дихателни болести. В традиционната китайска медицина намира приложение при нарушения в храносмилането. В Древен Египет се е използвала за мумификации, кремации и локално лечение на рани.

В наши дни екстрактът от босвелия намира различни приложения и често се използва при  възпалителни заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и синдром на раздразненото черво. Изследване, публикувано в изданието Изследвания и терапия при артрит проследило въздействието на екстракта при остеоартрит. Резултатите от това рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване, в което участвали 70 доброволци, показали колко често се наблюдават странични ефекти при използването на медикаменти. Участниците приемали екстракт от босвелия, стандартизиран до над 50% босвелиева киселина, което се счита за най-активната съставка в растението. Босвелиевата киселина има противовъзпалителни свойства и може да бъде ефективно средство при остеоартрит на коляното.

Босвелия може е от полза при проблеми с дишането благодарение на противовъзпалителните си свойства. Двойно-сляпо изследване на университета в Мичиган, САЩ продължило 6 седмици и включвало хора с остра бронхиална астма. При него било установено, че приемът на 300 мг екстракт от смола на босвелия 3 пъти дневно значително намалява честотата на астматичните пристъпи и подобрява дишането в сравнение с плацебо групата. Същото изследване потвърдило, че ароматерапията с босвелия може да помогне за намаляване на стреса.

Международен екип от учени установил, че изгарянето на тамян от босвелия активира слабо използвани йонни канали в мозъка, което помага за справяне с нервната възбудимост и депресията. Учените прилагали на мишки една съставка от смолата на босвелия (инсензол ацетат). Те установили, че това вещество значително повлияло зони в мозъка, които са свързани с емоциите и нервни вериги, които са засегнати от лекарства за нервна възбудимост и депресия. Инсензол ацетатът активира протеин, наречен TRPV3, който се среща в мозъка на бозайниците и играе роля  за усещането за топлина в кожата. Изследванията показват, че инсензол ацетатът понижава нервната възбудимост и има антидепресивни свойства при мишките. Това показва, че изгарянето на тамян, освен чисто символично, има и директно въздействие върху организма.

Натуралните продукти с босвелия са ефективни и безопасни. Revita Ви препоръчва екстракта на Nature’s Way, стандартизиран до 65% босвелиеви киселини. Американската марка Nature’s Way е известна с висококачествените си билкови екстракти, които са над 200 на брой. Милиони хора по света се доверяват на дългогодишния опит на компанията в създаването на натурални продукти за здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top