Маслина билкаМножество изследвания показват, че средиземноморската диета понижава риска от потенциални животозастрашаващи заболявания като рак, инфаркт, наднормено тегло и диабет. Установено е, че веществото олеуропеин, съдържащо се в зехтина, както и в екстракта от маслинови листа играе важна роля за тези ефекти на средиземноморската диета.

Ето как действа екстрактът от маслина (лист)!

Укрепва сърдечно-съдовото здраве. Понижава нивата на LDL-холестерола и триглицеридите. Олеуропеинът, съдържащ се в маслиновите листа предотвратява окислението на LDL-холестерола, което е важно за намаляване на риска от атеросклероза. Той намалява слепването на тромбоцитите и предотвратява образуването на артериални плаки, и осигурява защита срещу от инфаркт и инсулт.

Облекчава симптомите при грип и настинка. През 18-ти век натрошените маслинови листа били поднасяни като напитка за понижаване на високата температура, а под формата на чай се приемали при малария. 200 години по-късно изследванията потвърждават мощните антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства на олеуропеина. Този мощен полифенол възпира репликацията на вирусите и разрушава бактерии като кандида албиканс и ешерихия коли. Изследванията потвърждават, че екстрактът от маслинови листа е полезен още при грип и херпес. Според изследване на Медицинския университет в Ню Йорк, лечението с екстракт от маслинови листа прави обратими много от промените, предизвикани от ХИВ-1 инфекциите.

Подпомага мозъчната функция. Има антиоксидантно и противовъзпалително действие, и намалява риска от когнитивен спад и различни форми на деменция. При изследвания върху животни превантивният прием на екстракт от маслинов лист понижава смъртността на мозъчната тъкан при индуциран инсулт с впечатляващите 55%!

От полза при високи нива на кръвната захар. Екстрактът от маслинови листа действа срещу диабет като значително понижава кръвната захар, забавя храносмилането на скорбялата до прости захари, отлага абсорбцията на захари в червата и подпомага преминаването на глюкоза от кръвта към тъканите.

Има данни, че екстрактът от маслина (лист) може да направи обратим метаболитния синдром – състояние, което може да доведе до диабет. Изследванията показват, че приемът на 500 мг екстракт от маслини веднъж дневно може значително да намали нивата на гликирания хемоглобин А1с, който е показател за кръвната захар в дългосрочен план.

Регулира нивата на кръвното налягане. При двойно-сляпо, рандомизирано изследване, публикувано в списание Фитомедицина учените открили, че приемът на 500 мг екстракт от маслинови листа 2 пъти дневно има същата ефективност както някои от популярните фармацевтични средства срещу хипертония.

Фитотерапевтите използват екстракта от маслинов лист като естествен лек при артрит. Изследванията показват, че може да предотврати симптомите на ревматоидния артрит, да намали подуването на ставите при остеоартрит и да редуцира производството на провъзпалителни молекули.

Изследвания върху животни и клетъчни култури показват, че олеуропеинът намалява риска от развитие на различни видове рак. Олеуропеинът намалява производството на матрична металопротеиназа – вещество, което помага за разтваряне на връзките между здравите клетки и провокира развитието на рак. Освен това олеуропеинът предотвратява мутациите на ДНК и инхибира развитието на тумори. При едно изследване олеуропеинът довел до изчезването на тумори в рамките на 12 дни. Към момента учените са потвърдили, че олеуропеинът намалява случаите и забавя развитието на рак на мозъка, гърдата, пикочния мехур, простатата и кожата.Вижте всички продукти с Маслина

Прочетете още за Маслина:

Коментари (10)

  • Маргарита Йорданова
  • 2021-03-30 10:05:29
  Здравейте,може ли да се взема заедно родиола и екстракт от диви маслинови листа!
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-04-01 13:18:12
  Здравейте! Няма установени нежелани взаимодействия между златния корен (съответно салидрозида и розавините) и екстрактите от маслинови листа (богати на олеуропеин, хидрокситирозол и флавоноиди), но трябва да се подходи внимателно при комбинирането им, понеже и двете растения понижават кръвното налягане. Малко вероятно е да го потиснат до опасни стойности, но ако паралелно с тях се приемат и лекарства срещу хипертонията, може да настъпи сериозно взаимодействие, и тогава съчетанието трябва да се обсъди с лекаря при строг контрол на кръвното налягане. Ако нямате хипертония и не приемате такива лекарства, можете да съчетаете родиола и маслиновите листа (но започнете с по-малки от препоръчаните им дози), като за всеки случай ги приемайте в различни часове на деня. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Маргарита Йорданова
  • 2021-04-19 10:17:26
  Здравейте,мога ли да вземам екстракт от диви маслинови листа с Дианксит като вземам 2 пъти на ден и също пия Дилатренд 12,5 сутрин и вечер по 1 и Рибек 300сутрин 1хапче! Благодаря!
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-04-22 09:15:58
  Здравейте! Да, можете да приемате екстракта от маслинови листа в съчетание с деанксит – няма известни нежелани взаимодействия между компонентите им. Самият маслинов екстракт и в частност олеуропеинът има доказани антидепресантни и анксиолитични (противотревожни) свойства, като намалява депресивните симптоми, предизвикани от хроничен стрес при кортикостероидно натоварване, а също така понижава тревожността при посттравматични стресови разстройства. Не е изяснен точния механизъм на тези ефекти, но се предполага, че фенолните съединения на маслината реагират със сигналните системи на серотонина и невропептид Y (NPY). Знае се обаче, че съчетанието им с антидепресанти и анксиолитици не води до превъзбуда или сънливост в нормални дози. По отношение на дилатренда и ирбека, също няма специфични взаимодействия, но е възможно в съчетание с маслината да се понижи кръвното налягане, а с по-малка вероятност – и да се забави пулсът. Такъв ефект не се очаква да настъпи внезапно, нито да е много силен, но все пак го имайте предвид – започнете първите няколко дни с по 1 капсула от маслината при редовно измерване на кръвното налягане и пулса, и ако не се потискат много, преминете към обичайната доза от 3 пъти по 1 капсула. Дозите на ирбека и дилатренда не променяйте самостоятелно – ако маслината започне да позволява те да се намалят, обсъдете евентуалната им промяна с лекаря. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Маргарита Йорданова
  • 2021-04-30 13:00:00
  Здравейте! Пия екстрат от листа на дива маслина от 2м.,бях на 3хапчета за кръвно но вече ги спрях,пия по 1дианксит сутрин,мога ли да спра дианксит,същото действие като него ли има екстрат от маслина,защото преди да започна екстрат и бях на 3хапчета за кръвно съм се пробвала да спра дианксит но като го спират и започвах да вдигам кръвно,сега след като съм само на екстрат мога ли да спра дианксит или пак ще започне да се вдига кръвното ми! Очаквам вашият отговор! Благодаря!
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-05-07 08:45:23
  Здравейте, Екстракт от листа на дива маслина и деанксит имат различно действие. Активните вещества в маслиновите листа отпускат мускулатурата на съдовете, кръвта свободно преминава през тях и кръвното налягане се нормализира. Освен това, предпазват от натрупване на плаки по стените на съдовете, което допълнително ги стеснява /когато са в спазъм/. Спазъмът често е последица от остър или хроничен стрес, за което Вие сте приемал деанксит и така сте контролирал кръвното налягане в условията на стрес. Може да спрете деанксит, но много бавно и с постепенно намаляваща се доза, в рамките на месец-два, за да може подсъзнанието Ви да приеме факта, че е в безопасност дори без това хапче. Вместо него може да приемате билки и хранителни добавки с релаксиращ ефект. Напр. 5-хидрокситриптофан, Валериана корен, Маточина и т.н. д-р Петрова
  • Цветанка Пейчева
  • 2021-05-22 15:42:47
  Здравейте, приемам следните лекарства: Ритмонорм. Ко диован, Конкор и Прадакса. Мога ли да приемам и екстракт от маслина без проблем. Пулса ми е 64. Моля за Вашето мнение. Поздрави
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-05-26 08:49:39
  Здравейте! Съществува известен риск от намаляване на способността на кръвта да се съсирва правилно при съчетанието на екстракта от маслина с Прадакса, и съответно да настъпи кървене – вероятно до определена дневна доза на Прадакса този риск може да се държи под контрол, но „нагласянето“ на дозите е много трудно поради естествената вариация в химичния състав на листата от маслина (дори и да е стандартизиран екстракт, той не е стандартизиран върху всички активни съставки едновременно, а само върху някои по-главни, например олеуропеина) – може да се допитате и до кардиолога, но е много вероятно той/тя да не одобри комбинирането им. В случай, че Прадакса е назначена за ограничен срок от време, може да опитате с маслината няколко седмици след приключването на курса. Ако се налага да я приемате много дълго или пожизнено, по-добре не приемайте маслинов екстракт. Приемът на екстракт от маслинови листа (за разлика от маслиновото олио) в съчетание с антихипертензивни лекарства като ко-диован и донякъде с бета-блокери като конкор може да доведе до прекалено понижение на кръвното налягане и съпътстващите го замаяност, нарушения в равновесието и координацията, сънливост и т.н., което също може да бъде опасно – може маслината да се включи само с по 1 таблетка/дневно и да се мери редовно кръвното налягане, за да се улови дали се променя ефектът. При всеки човек силата на това взаимодействие е различна, но при толкова лекарства е напълно възможно да се прекали ефектът. Ако конкорът не е във висока дневна доза, а приемате по 2.5 до 5 мг дневно, пулсът вероятно няма да се понижи допълнително. Що се отнася до ритмонорма, засега не са известни негови взаимодействия с маслината. Поздрави, Борис Гинчев
  • Нели Драгнева
  • 2021-08-09 12:51:59
  Здравейте, може ли екстракта от диви маслинови листа да намали кръвната захар? Сина ми е с гранична долна граница на кръвната захар и с кръвно 140/90. Благодаря!
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-08-12 09:39:50
  Здравейте! Има данни в подкрепа на това, касаещи се за фенолните съединения в състава на маслиновите листа, с главен представител олеуропеинът. Едно такова проучване от 2012 година - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22512698/ показва, че приемът на 500 мг екстракт от маслинови листа за 14 седмици понижава значително нивата на гликирания хемоглобин и на инсулина на гладно, с което оказва антидиабетичен ефект. Същите изследователи посочват, че екстрактът има хипогликемичен екстракт и върху диабетични плъхове, като е установен намаляващ абсорбцията на нишестето ефект и забавяне освобождаването на глюкоза от него. Хипогликемичен ефект може да се очаква както от стандартизирания екстракт на Nature’s Way https://revita.bg/shop/olive-leaf-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82-250-mg-60-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8 в доза от 2 х 1 капсула, така и от обикновения https://revita.bg/shop/maslina-list-470-mg , но в доза от 3 х 1 капсула. Маслиновите листа имат и хипотензивен ефект, което ще бъде полезно за поддържане на кръвното налягане в нормата или поне близо до нея. Екстрактите са съвместими с лекарства както срещу диабет/инсулинова резистентност, така и срещу високо кръвно налягане, но е необходимо редовно да се следят тези два показателя (кръвна захар и кръвно налягане) за измерване на ефекта. Оптималният прием е от порядъка на 3-4 месеца. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.