Search
Филтрирай по...

Екстрактът от маслинови листа – с уникални ползи за здравето!

Маслина билкаМножество изследвания показват, че средиземноморската диета понижава риска от потенциални животозастрашаващи заболявания като рак, инфаркт, наднормено тегло и диабет. Установено е, че веществото олеуропеин, съдържащо се в зехтина, както и в екстракта от маслинови листа играе важна роля за тези ефекти на средиземноморската диета.

Ето как действа екстрактът от маслина (лист)!

Укрепва сърдечно-съдовото здраве. Понижава нивата на LDL-холестерола и триглицеридите. Олеуропеинът, съдържащ се в маслиновите листа предотвратява окислението на LDL-холестерола, което е важно за намаляване на риска от атеросклероза. Той намалява слепването на тромбоцитите и предотвратява образуването на артериални плаки, и осигурява защита срещу от инфаркт и инсулт.

Облекчава симптомите при грип и настинка. През 18-ти век натрошените маслинови листа били поднасяни като напитка за понижаване на високата температура, а под формата на чай се приемали при малария. 200 години по-късно изследванията потвърждават мощните антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства на олеуропеина. Този мощен полифенол възпира репликацията на вирусите и разрушава бактерии като кандида албиканс и ешерихия коли. Изследванията потвърждават, че екстрактът от маслинови листа е полезен още при грип и херпес. Според изследване на Медицинския университет в Ню Йорк, лечението с екстракт от маслинови листа прави обратими много от промените, предизвикани от ХИВ-1 инфекциите.

Подпомага мозъчната функция. Има антиоксидантно и противовъзпалително действие, и намалява риска от когнитивен спад и различни форми на деменция. При изследвания върху животни превантивният прием на екстракт от маслинов лист понижава смъртността на мозъчната тъкан при индуциран инсулт с впечатляващите 55%!

От полза при високи нива на кръвната захар. Екстрактът от маслинови листа действа срещу диабет като значително понижава кръвната захар, забавя храносмилането на скорбялата до прости захари, отлага абсорбцията на захари в червата и подпомага преминаването на глюкоза от кръвта към тъканите.

Има данни, че екстрактът от маслина (лист) може да направи обратим метаболитния синдром – състояние, което може да доведе до диабет. Изследванията показват, че приемът на 500 мг екстракт от маслини веднъж дневно може значително да намали нивата на гликирания хемоглобин А1с, който е показател за кръвната захар в дългосрочен план.

Регулира нивата на кръвното налягане. При двойно-сляпо, рандомизирано изследване, публикувано в списание Фитомедицина учените открили, че приемът на 500 мг екстракт от маслинови листа 2 пъти дневно има същата ефективност както някои от популярните фармацевтични средства срещу хипертония.

Фитотерапевтите използват екстракта от маслинов лист като естествен лек при артрит. Изследванията показват, че може да предотврати симптомите на ревматоидния артрит, да намали подуването на ставите при остеоартрит и да редуцира производството на провъзпалителни молекули.

Изследвания върху животни и клетъчни култури показват, че олеуропеинът намалява риска от развитие на различни видове рак. Олеуропеинът намалява производството на матрична металопротеиназа – вещество, което помага за разтваряне на връзките между здравите клетки и провокира развитието на рак. Освен това олеуропеинът предотвратява мутациите на ДНК и инхибира развитието на тумори. При едно изследване олеуропеинът довел до изчезването на тумори в рамките на 12 дни. Към момента учените са потвърдили, че олеуропеинът намалява случаите и забавя развитието на рак на мозъка, гърдата, пикочния мехур, простатата и кожата.

Вижте всички продукти с Маслина

Прочетете още за Маслина:

2 thoughts on “Екстрактът от маслинови листа – с уникални ползи за здравето!”

 1. Маргарита Йорданова

  Здравейте,може ли да се взема заедно родиола и екстракт от диви маслинови листа!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Няма установени нежелани взаимодействия между златния корен (съответно салидрозида и розавините) и екстрактите от маслинови листа (богати на олеуропеин, хидрокситирозол и флавоноиди), но трябва да се подходи внимателно при комбинирането им, понеже и двете растения понижават кръвното налягане. Малко вероятно е да го потиснат до опасни стойности, но ако паралелно с тях се приемат и лекарства срещу хипертонията, може да настъпи сериозно взаимодействие, и тогава съчетанието трябва да се обсъди с лекаря при строг контрол на кръвното налягане. Ако нямате хипертония и не приемате такива лекарства, можете да съчетаете родиола и маслиновите листа (но започнете с по-малки от препоръчаните им дози), като за всеки случай ги приемайте в различни часове на деня.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top