Search
Филтрирай по...

Екстракт от върбова кора срещу болка и възпаление

Болка
Екстрактът от кора на бяла върба – естествено средство срещу болка, възпаление и проблеми със сърцето!

 

Екстрактът от върбова кора се добива от кората на растението Salix Alba и притежава силно аналгетично, противовъзпалително и кардиопротективно действие. В сравнение с ацетилсалициловата киселина е много по-щадящо, по-безопасно и по-подходящо за дългосрочна употреба средство.

 

Малко история.

Терапевтичните ефекти на кората на бялата върба се дължат предимно на активното вещество салицин в състава й, идентифицирано още през 1828 година от френския фармацевт Пиер-Джоузеф Леру.

Още тогава се установило, че след прием салицинът се преобразува в салицилова киселина – съединение с мощни болкоуспокояващи, температуропонижаващи и противовъзпалителни ефекти.

Последвала жестока надпревара между най-големите лаборатории, с цел да се синтезира молекулата на съединението. Пръв успява немски учен, работещ за компанията Байер, който отделил производното на салициловата киселина – ацетилсалицилова киселина, без да използва върбова кора.

Лекарството, наречено „Аспирин“ пожънало огромен успех, но след появата му върбовата кора останала в забрава почти 120 години.

 

Интересът към екстракта от кора на бяла върба започва да се възражда с бързи темпове.

Каква може да е причината за това? Всъщност, ученият Пиер-Джоузеф Лероу е допуснал грешка. Докато салицинът доказано е активно съединение във върбовата кора, то той в никакъв случай не е единственото! Съществуват дузини от други естествени молекули, които действат синергично като подпомагат и допълват ефекта на веществото салицин: проантоцианидини, противовъзпалителни флаванони (нарингинин, ериодидиол), флавоноиди (дихидрокверцетин), флавоноли (катехин) и полифеноли (кофеинова, ферулова, канелена, ванилова, хидроксибензоена и кумарова киселина). Именно комбинацията от тези естествени съединения е отговорна както за облекчаващите болката свойства на екстракта от кора на бяла върба, така и за нейните антиоксидантни, антисептични и имуностимулиращи ефекти.

Активните съставки в бялата върба са от полза и за самото растение. Те подобряват устойчивостта му към патогени и насекоми, които се хранят с неговия сок (флоема). По-изненадващо е, че салицинът действа и като комуникатор между върбовите дървета. Когато едно дърво е нападнато от вирус, салицинът се превръща в метил салицилат – органично съединение, което се разпръсва в атмосферата и предпазва другите растения от опасността на която са изложени. Това е истинско сигнално вещество, способно да активира защитни гени в тъканите на съседни растения!

 

По-какво се отличава екстрактът от кора на бяла върба от лекарствената форма ( ацетилсалицилова киселина).

  • Върбовата кора действа по-бавно в сравнение с ацетилсалициловата киселина що се отнася до облекчаване на болките, но за сметка на това ефектът от действието й е много по-продължителен.
  • Екстрактът от кора на бяла върба не предизвиква неблагоприятните ефекти (раздразнение на стомашната лигавица и инхибиране на коагулацията) свързани с ацетилсалициловата киселина. Активните съставки на растението се метаболизират по лесен за организма начин за разлика от синтетичния му „побратим“.
  • Екстрактът от върбова кора предлага допълнителни ползи – има антиоксидантни, противоинфекциозни, имуностимулиращи и ободряващи свойства.

 

Салицин – механизъм на действие.

Механизмът на действие на салицина останал загадка години наред. Чак през 1971 година Джон Вейн и екипът му показали, че той намалява активността на провъзпалителните ензими COX-1 и COX-2 и е ефективен срещу възпаление и болка.

Посредством блокиране действието на тези СОХ ензими, салицинът намалява производството на редица възпалителни медиатори, отговорни за болката, подуването и други симптоми, с които протичат възпалителните процеси.

Инхибирането на СОХ-1 води до понижение в нивата на тромбиксан, който от своя страна свива кръвоносните съдове и може да предизвика повишено кръвно налягане. Именно този механизъм на действие обяснява използването на ацетилсалицилова киселина (аспирин) в ниски дози за намаляване на риска от сърдечен удар.

Изчислено е, че около 80% от екстракта от кората на върба се абсорбира сравнително бързо след поглъщане. След това се метаболизира в салигенин от чревната флора и впоследствие се превръща в салицилова киселина.

Останалите съединения в екстракта от бяла върба имат сложни и комплементарни клетъчни механизми, които индиректно потискат провъзпалителните цитокини TNF-алфа и интерлевкин-6.

 

Предупреждения.

За разлика от ацетилсалициловата киселина, екстрактът от върбова кора не показва почти никакви странични ефекти. Особено важно е, че той има далеч по-слаб анти-тромбоцитен ефект! Независимо от това, хората, които страдат от гастрит, проблеми със съсирването на кръвта, хемофилия, бъбречни заболявания или язви на стомаха трябва да се консултират със специалист преди да приемат екстракт от кора на бяла върба. В допълнение, лица с алергия или свръхчувствителност към аспирин, могат да бъдат повлияни сходно и от екстракт от върбова кора.

 

Основни ползи от приема на екстракт от върбова кора.

  • Екстрактът от кората на бяла върба се препоръчва предимно за облекчаване на остра или хронична болка (главоболие, болки в гърба, артритни болки, менструални спазми, грип и други).
  • Природно аналгетично и антипиретично средство.
  • Може да се използва при обикновено главоболие или мигрена, зъбобол, болки в гърлото, болки в гърба, ставите или мускулите, артритни болки, менструални болки.
  • При грип или обикновена простуда – спомага за понижаване на телесната температура и облекчаване на болката и дискомфорта в различни части на тялото.
  • В резюме, публикувано през 2007 година, се заключва, че приемът на екстракт от кора на бяла върба в продължение на 4 седмици има благоприятен ефект при борбата с лумбалната болка. Подобни проучвания показват, че съставката е ефективна и при артритни болки, особено в коляното и тазобедрената става. Авторите изтъкват, че няма същата скорост на действие в сравнение с други противовъзпалителни лекарства, но за сметка на това страничните ефекти, са в пъти по-малко. През 2009 година изследователски екип, изготвящ три основни клинични проучвания доказал, че екстрактът от бяла върба е ефективен и срещу мускулна болка.
  • Допринася за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт при лица над 50 години, особено при хора с няколко рискови фактора.
  • Спомага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и по този начин намалява риска от сърдечносъдови инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top