Search
Филтрирай по...

Жените с обилна менструация имат нужда от добавки с желязо!

anemia, lipsa na energiq

 

Ново проучване на изследователи от Финландия установи, че жените с тежка и обилна менструация се нуждаят от хранителни добавки с желязо.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica – издание на Скандинавската федерация на дружествата по акушерство и гинекология.

 

Необходимостта от хранителни добавки с желязо при жени с менорагия се налага, за да се избегнат рисковете от малокръвие, категорични са авторите на изследването.

 

Една от най-честите причини за недостиг на желязо и анемия е именно тежкото менструално кървене, предупреждават специалистите. Ежемесечната загуба на толкова много кръв бавно, но сигурно редуцира запасите на желязо вженския организъм. В резултат от това, много често се стига до развитие на желязо-дефицитна анемия, която нарушава качеството на живот на жената.

 

Желязо-дефицитната анемия намалява физическата активност и нарушава познавателните функции и цялостното емоционално състояние.

 

Изследването, проведено от д-р Pirkko Peuranpää от катедрата по акушерство и гинекология във финландската болница Hyvinkää, обхваща 236 жени с умерено тежка до много тежка менструация. Участничките били с референтни стойности на хемоглобина по-ниски от 120 g/L – категорично доказателство за анемия.

 

В продължение на една година, дамите трябвало да приемат хранителна добавка с желязо. Към края на лечението било установено, че нивата на енергия били значително увеличени при около 98% от участничките, а състоянията на тревожност, панически състояния и депресии намалели при около 96% жените. Не по-малко важен обаче е фактът, че били нужни цели 5 години, за да се възстановят напълно нивата на желязо у всички жени!

 

Навременното лечение на анемията е от огромно значение за здравето на жените, предупреждават авторите на изследването и допълват още, че хранителните добавки с желязо са много важна част от това лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top