Search
Филтрирай по...

Затлъстяването лишава организма от витамин D

Мащабно изследване, обхванало 42 000 души, е установило, че наднорменото тегло може да предизвика дефицит на витамин D в организма. Изводът е следният: тези от тях, които са носители на 12 генетични вариации, свързани със затлъстяването, са имали и осезаем дефицит на витамин D в кръвта. При нарастване на индекса на телесна маса с 10% нивото на витамина пада с 4,2 %, сочи изследването, публикувано в PLoS Medicine.

Нарастването и нормализирането на нивото на витамин D се забелязва при обратния процес – отслабването. Витамин D е необходим на организма ни за усвояване на калция и фосфора от хранителните продукти в червата, което заздравява костите и зъбите. Укрепва имунната система, предпазва от настинки и грип. Потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.

Получаваме витамин D основно от синтеза в кожата под въздействието на слънчевите лъчи, от консумацията на някои продукти от животински произход, както и от хранителни добавки. Дневната потребност е 10 – 20 мг. Ето защо учените съветват хората с наднормено тегло да го нормализират и да следят внимателно за нивото на витамин D в организма им.

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top