Search
Филтрирай по...

Захарта уврежда кожата и води до появата на бръчки

Кожа с бръчки

 

 

Ниските нива на глюкоза в кръвта означават хипогликемия – състояние, при което се чувстваме нестабилни и уморени. Когато нивата на кръвната захар станат твърде ниски, се освобождават хормоните на стреса адреналин и кортизол, които могат да бъдат разрушителни за всички тъкани в тялото.

 

Обратният вариант също е опасен за здравето. Прекомерната консумация на десерти и сладки напитки или храни-източници на прости въглехидрати, като макаронени изделия, бял ориз, бял хляб и др., води до повишаване нивана на захар в кръвта. Тогава излишната захар уврежда нашите тъкани чрез процес, наречен гликиране.

 

Гликацията е процес, при който захарните молекули се свързват с протеиновите молекули, които са структурните компоненти на кожата. Процесите на гликация увреждат колагена – основният протеин в кожата. Изводът: колкото повече захар и „бързи” въглехидрати поемате, толкова по-големи количества колаген биват унищожени. Това води до преждевременна поява на бръчки и загуба на еластичността на кожата – основните признаци на стареенето. Прекомерната консумация на захар може да доведе и до по-тежки последствия, като сърдечно-съдови заболявания, бъбречни увреждания и др.

 

 

Потреблението на захар

 

С увеличаване на ръста на населението, се развива и земеделието. Така производството на култури като захарна тръсткика, пшеница, ориз и др., се увеличава многократно, а ние ги консумираме все повече. Това има разрушителен ефект върху състоянието на кожата и многократно увеличава риска от развитие на диабет.

 

Ако не се различавате от повечето хора, вероятно ще ви бъде трудно да промените хранителните си навици. И това е разбираемо – ежедневният прием на въглехидрати и захар води до пристрастяване, както и до покачване на теглото. Тук много полезни могат да бъдат някои билкови екстракти като гимнема, женско биле, женшен.

 

Биосел колаген също може да бъде много ефективен срещу щетите от прекомерния прием на захар. Чрез стимулииране на процесите на възстановяване на кожната тъкан, Биосел колаген намалява дори най-видимите признаци на кожно стареене.

 

 

Човешкото тяло естествено синтезира колаген, благодарение на което кожните клетки непрекъснато се регенерират. Още след 25-27-годишна възраст обаче, производството на колаген започва да намалява и процесите на кожно стареене се ускоряват. Препоръчително е след 30-годишна възраст да започне допълнителен прием на колаген под формата на хранителна добавка.

 

Хората, които системно са злоупотребявали с консумацията на „бързи” въглехидрати и захар, е добре да приемат и продукти в подкрепа на надбъбречните жлези и панкреаса, с цел контрол върху синтеза на адреналин и кортизол. Това е от съществено значение за поддържането на здравословни нива на захар в кръвта. Екстрактите от сибирски женшен, шизандра и родиола са едни от най-ефикасните адаптогени с доказано действие при подобни проблеми. Те намаляват умората, подпомагат състоянието на нервната система и въздействат тонизиращо на целия организъм.

 

В заключение: свръхпотреблението на бързи въглехидрати ускорява процесите на стареене и може да доведе до развитието на сериозни заболявания, включително диабет тип 2. Така че за да изглеждате добре и да бъдете здрави, кажете НЕ на тестото!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top