Search
Филтрирай по...

Защо бременните се разболяват по-лесно от грип?

бременните жени са застрашени от грип

 

По време на бременност женският организъм проявява необичайно силен имунен отговор към грипа, сочи ново проучване. Това обяснява защо през периода на бременността, жената е много по-предразположена към заразяване с грип.

 

Авторите на изследването, публикувано в HealthDay News обясняват, че много от симптомите на грипа са резултат от начина, по който имунната система реагира на вируса.

 

Това откритие е малко неочаквано, защото се счита, че бременността отслабва имунните защити, смята д-р Катрин Блиш, специалист по инфекциозни болести от Станфордския университет. „Сега разбираме, че тежкият грип по време на бременност по-скоро е следствие от силен възпалителен процес, а не е състояние на имунен дефицит.

 

За целта на експеримента, учените проследили реакциите на имунни клетки, взети от 21 бременни жени и 29 здрави жени, които не са бременни. Кръвните проби били взети седмица преди и седмица след заразяването с грипния щам. Клетките на жените били изложени на два грипни вируса: щамът H1N1, причинил пандемията от 2009 г. в няколко области на Мексико, САЩ, Канада и др., както и щамът H3N2.

 

Учените установили, че белите кръвни клетки, взети от бременните жени, реагирали специфично и на двата щама. Тези клетки (естествените убийци и Т-клетките), започнали да освобождават повече цитокини и хемокини.

 

Хемокините и цитокините представляват реактивни кислородни частици, продуциращи хронично възпаление. Повишеното им производство, особено през бременността, увеличава риска от заразяване с грип, предупреждават учените.

Изследването е публикувано още на 22 септември, т.г., в Бюлетина на националната академия на науките на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top