Search
Филтрирай по...

Избягвайте климатиците!

Избягвайте климатицитеВ горещите летни дни, много хора са свикнали да работят или да си почиват под хладните струи въздух на климатика. И въпреки че са наясно с последствията от това, нехайно пренебрегват опасността, считайки че рисковете са незначителни. Само че грешат.

Като постижение на съвременната цивилизация, климатиците не биха били толкова вредни, ако се съобразявахме с правилния им начин на употреба и някои лесни за спазване правила.

Климатиците вече са навсякъде около нас, затова е трудно да останем извън техния обсег. Онова, което можем да направим, е поне да не се излагаме пряко под студения въздушен поток. Освен това, температурната разлика между температурата навън и тази в помещението, не бива да превишава 10 градуса.

Най-честите оплаквания през лятото, свързани със системен престой в помещение с пуснат климатик, са болките в гърба, кръста, врата и крайниците.

Филтрите на климатиците редовно трябва да бъдат почиствани, поради задържането на всевъзможни микроби в тях, които работещият климатик разнася из въздуха. Отделно от това, не бива да се пренебрегва хигиената в помещението, което означава редовното почистване от прах. Неспазването на тези прости препоръки, може да доведе до редица неприятни последствия, сред които хрема, кашлица, алергии, дихателни проблеми, втрисане.

Редовният престой в помещения с пуснати климатици повлиява неблагоприятно и на добрия външен вид, тъй като поради прекомерното изсушаване на въздуха, се изсушават косата и кожата.

Много важен е и изборът на климатик. Филтрите на некачествения и евтин такъв, могат да се окажат развъдник на всевъзможни болестотворни бактерии, опасни за здравето.

Не заспивайте на климатик в горещите нощи! Това може да ви докара скованост, болки в ставите и мускулите, схващания, болести на бъбреците и редица други крайно неприятни последствия. Ако ви е непоносимо горещо, по-добре отворете прозорците така, че да направите леко течение, отколкото часове наред  да прекарате под опасните струи студен въздух.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top