Search
Филтрирай по...

Изкуствената колянна става: за и против

артрит, колянна става, ставни проблемиСмяната на колянната става може да се окаже голямо изпитание с абсолютно неочакван край. Изкуствената колянна става спада към групата на медицинските импланти. В медицинските среди, тя е по-известна като колянна ендопротеза. Ендопротезата представлява изкуствената част, заместваща нефункциониращ орган или част от тялото, в случая – самата колянна става.

 

Оказва се, че пациентите претърпели тотална смяна на колянната става съвсем не са малко. Лошото е, че при огромен процент от тези хора, манипулацията не е дала така желания ефект.

 

 

Проблемът с неефективността на тази процедура вече е обект на много изследвания. При едно такова американско проучване, проведено от изследователи към Virginia Commonwealth University, са анализирани 175 случая на пациенти с артрит. Резултатите показали, че само при 44% от тези пациенти колянната ендопротеза е била успешна. При останалите ситуацията била следната: за 34% ендопротезата на коляното е била полезна само отчасти, а при цели 22% – съвсем неуспешна.

 

Според Д-р Джефри Кац, ортопедичен хируруг в Women’s Hospital в Бостън, смяната на колянната става в повечето случаи е манипулация, която е добре да се направи, когато нищо друго вече не помага. Д-р Кац има публикуван материал по въпроса в издание, посветено на артита и ревматизма – Journal of Arthritis and Rheumatism. За съжаление обаче, много от хората във възрастта между 50 и 60 години, които нямат нужда от смяна на колянната става, все пак пристъпват към тази крайна мярка.

 

Разбира се, има и противоположни мнения. Така например, според Д-р Джошуа Джейкъбс, ортопедичен хирург в Rush University Medical Center, смяната на колянната става може значително да подобри функционирането на ставата, както и да облекчи болките.

 

Редица специалисти предупреждават обаче, че операцията на колянната не е шега. Потенциалните опасности, които тя предполага включват инфекция, дълбока венозна тромбоза и белодробен емболизъм. Съществува дори риск от смърт, въпреки че той е незначителен – около 0,5%.

 

Може да се каже, че повечето специалисти наистина препоръчват решението за колянна ендопротеза да се обмисли много добре.

 

Възрастта, спецификата на заболяването, както и неговия интензитет са определящите фактори, които трябва да съобразите преди да се решите на подобна операция!

 

Силно препоръчително е да предприемете превантивни мерки, които ще ви помогнат да поддържате опорно-двигателния апарат в добро здраве. Това е напълно възможно при 3 условия: добра храна, физически активен живот и специална грижа за костно-ставната система с помощта на хранителна добавка със съдържание на подкрепящи костите съставки.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top