Search
Филтрирай по...

Какви рискове крие недоспиването?

Проблеми със съня

 

 

Безсънието отслабва енергията, възпрепятства извършването на нормалните ежедневни дейности през деня, намалява концентрацията и работоспособността. Но това са само повърхностните последствия от липсата на сън. Истината е, че кумулативният ефект от недостига му може да бъде опустошителен за здравето. Вижте защо е така!

 

 

Увеличава риска от рак, особено на гърдата и простатата. Връзката между липсата на сън и онкологичните заболявания, е категорично доказана. Неотдавна Световната здравна организация изнесе данни, според които хората, които работят на смени и поради тази причина системно не си доспиват, много по-често заболяват от рак.

 

Води до напълняване. Недостигът на сън кара мозъка да подава грешни сигнали, един от които е засиленото усещане за глад. Сигурно и вие сте забелязали, че когато не сте се наспали, апетитът ви е по-голям от обикновено.

 

Провокира развитие на инфекции. Проучванията показват, че нивата на С-реактивния протеин са по-високи у хората, страдащи от безсъние. С-реактивният протеин е в основата на хроничното възпаление, което пък от своя страна води до развитието на редица сериозни заболявания.

 

Намалява продължителността на живота. Статистическите данни достатъчно ясно показват, че при хората, които редовно спят по-малко от 6 часа на нощ, рискът от преждевременна смърт е 4 пъти по-висок.

 

Намалява ефикасността на ваксините. Според проучване, проведено в Университета на Калифорния, Сан Франциско, липсата на сън намалява ефективността на ваксините. Експертите препоръчват сънят през нощта да бъде не по-малко от 7 часа, а в някои случаи – дори 9.

Разстройва психиката. Недоспиването е основна причина за появата на психически разстройства, най-често срещаното от които е депресията.

 

Пречи ви да се контролирате. Друг психологически ефект от лишаването от сън, е неспособността за контрол върху емоциите. Хората, които страдат от системно недоспиване, често изпадат в крайни настроения, държат се грубо или изобщо не искат да комуникират с останалите.

 

Намалява емоционалната интелигентност. Установено е, че конфликтните личности имат много по-ниска емоционална интелигентност. Онзи, който не получава достатъчно сън, трудно би се съобразил с нуждите и на семейството, приятелите, колегите си. И трудно би поддържал добри взаимоотношения с тях.

 

Отслабва имунитета. Общото изтощение затруднява функционирането на имунната система. Именно по време на сън, организмът се възстановява най-добре, а безсънието сериозно отслабва защитните сили на организма.

 

Състарява кожата. Липсата на сън води до прекомерно освобождаване на кортизол – хормона на стреса. Кортизолът разрушава колагена – протеинът, който поддържа кожата гладка и еластична.

 

Покачва кръвното налягане. Някои хормони, които се отделят когато организмът е изтощен, могат да предизвикат хипертония. Според няколко американски проучвания рискът от развитие на хипертония е около 3,5 пъти по-висок при хората, които не спят достатъчно.

 

Разбалансира сърдечния ритъм. Неравномерният сърдечен пулс е друго усложнение, произтичащо от редовното недоспиване. След време това се превръща в чисто медицински проблем, който застрашава живота.

 

Не оставяйте безсънните нощи без решение! Възползвайте се от предимствата на мелатонина: най-естественото средство за пълноценен сън! Съкращава времето за заспиване, подобрява качеството на съня и предотвратява внезапните събуждания през нощта. Препоръчва се и за хора, чиито сън е нарушен в резултат от чести пътувания и смяна на часовите зони, по-върастни. Благоприятства възстановяването на съня при силно напрежение и стрес.

Опитайте мелатонина на Natural Factors, Canada, за да бъдете отново свежи и енергични в динамичния ден!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top