Search
Филтрирай по...

Как да възстановим баланса на хормоните при естрогенна доминантност?

Естрогенна доминантност
Какви са ефектите на доминантния естроген?

 

Състоянието естрогенна доминантност се наблюдава при все повече хора в развитите страни по света. Причините за появата на естрогенна доминантност са комплексни, но в повечето случаи са свързани с неправилна диета и високо съдържание на ксеноестрогени и глифозад (често използван хербицид) в храната.

Естрогенната доминантност е свързана с високи нива на естроген в тялото, които не се балансират от другите полови хормони, които в случая са прогестерон и тестостерон. Прогестеронът балансира естрогена при жените, а тестостеронът балансира естрогена у мъжете.

Естрогенът се разгражда в черния дроб и има жизненоважно значение за поддържане нормални нива на холестерола, костната плътност, доброто настроение.

В човешкото тяло се произвеждат 3 вида естроген:

 • естрон (Е1) – това е втората по количество форма;
 • естрадиол (Е2) – най-често срещаната форма на естроген, която подпомага растежа на костите, нивата на серотонин, паметта и здравето на сърцето;
 • естриол (Е3) – най-рядко срещаната форма, която е преобладаваща през бременността. Тя има защитни свойства срещу рак на гърдата.

Трите вида естроген се свързват с 2 различни вида естрогенови рецептори – алфа-рецептори (подпомагат клетъчния растеж) и бета-рецептори (инхибират клетъчния растеж).

Естрогенна доминантност

Естрогенът се разгражда в тялото по два различни начина до два метаболита – 2-хидроксиестрон (блокира по-силните естрогени) и 16-бета-хидроксиестрон (подпомага клетъчната пролиферация). Високите нива на 16-бета-хидроксиестрон предизвикват наднормено тегло, хипотиреоидизъм и други нарушения. Според някои изследвания по съотношението на тези два метаболита може да се съди за вероятността от развитие на рак на гърдата.

Състоянието на естрогенна доминантност се свързва не само с повишените нива на естроген, но и с разликата в съотношението и дисбаланса между трите вида естроген и техните метаболити. Най-ефективните начини за възстановяване на финия баланс на естрогена са свързани с детоксикация, промени в храненето и прием на специални хранителни добавки.

 Естрогенна доминантност при жените.

Свързана е със следните симптоми – понижено либидо, нередовна менструация, напрежение в гърдите, фиброзни кисти на гърдите, подуване, главоболие, променливо настроение, умора, нервна възбудимост, повишено тегло, мозъчна мъгла, безсъние, предменструален синдром, възли на щитовидната жлеза, фиброиди, ендометриоза, поликистозни яйчници, рак на гърдата или матката.

Естрогенна доминантност при мъжете.

Увеличеният размер на гърдите, сексуалната дисфункция и репродуктивните проблеми са най-честите показатели за наличие на естрогенна доминантност у мъжете.

Методи за балансиране метаболизма на естрогена:

 1. поне веднъж седмично ползвайте сауна – изключително ефективен метод за детоксикация на тялото;
 2. бъдете физически активни и контролирайте стреса;
 3. редуцирайте теглото си – причината е, че естрогенът се съхранява в мазнините на тялото, поради което излишните килограми трябва да бъдат редуцирани;
 4. внимателно избирайте продуктите си за лична хигиена и красота – повечето от тях внасят в организма най-много ксенобиотици (химикали, които наподобяват действието на естрогена).
 5. за жените – освен ако не е наложително, избягвайте противозачатъчните хапчета, тъй като приемът им се свързва с различни хормонални смущения.

Кои храни трябва да се избягват при естрогенна доминантност:

 • соя и соеви продукти като темпе и тофу;
 • храни с високо съдържание на пестициди;
 • месо и млечни продукти от животни, които са приемали хормони.

Кои храни са полезни при естрогенна доминантност:

 • съдържащите сулфорафан (броколи, кейл, брюкселско зеле, зеленолистни зеленчуци, зеле, карфиол) – възстановяват експресията на естрогеновите рецептори;
 • съдържащите индол-3-карбинол (ряпа, уасаби, броколи, карфиол, зеле) – понижават нивата на естрогена;
 • храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба, ядки и семена) – поддържат общото хормонално равновесие в организма.

Естествен контрол върху естрогенната доминантност с Естро Факторс! Много от хормоналните смущения се повлияват отлично от приема на висококачествени природни продукти, специално създадени за поддържане на ендокринното здраве. Такава е и формулата Естро Факторс на канадския бранд Natural Factors, която се бори с доминантния естроген.

Естро Факторс (Estro Factors) комбинира най-ефективните съставки за регулиране баланса на хормоните и извеждане на излишните естрогени от организма по естествен начин. Всяка капсула от продукта е източник на индол-3-карбинол, екстракти от броколи, млечен бодил и розмарин, и калциев D-глюкарат.

Действие на всяка от съставките в Естро Факторс.

 • Индол-3-карбинол (I3C). Този фитохимикал има ценни фармакологични свойства. Съдържа се в броколи, карфиол и други растения от сем. Кръстоцветни. В организма индол-3-карбинол се превръща в 3,3`-дииндолил-метан (DIM) – кондензационен индолов метаболит, важен за естрогенния метаболизъм в черния дроб. Индол-3-карбинол подпомага способността на черния дроб да преработва естрогена до субстанции, които лесно да бъдат изведени от тялото.
 • Прах от броколи (стандартизиран до 0.1% сулфорафан). Сулфорафан е друго биологично активно вещество, проявяващо силни антиоксидантни и кардиопротективни свойства. Приемът на сулфорафан води до инхибиране на някои канцероген-активиращи ензими в черния дроб и намаляване на оксидативния стрес в клетките, предизвикан от високите нива на естрогена.
 • Екстракт от семена на млечен бодил (стандартизиран до 60% силимарин). Силимаринът е биологично активното съединение в семената на млечния бодил, което подпомага детоксикиращата способност на черния дроб. Притежава антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, и подобрява способността на черния дроб да неутрализира хормоналните токсини.
 • Екстракт от листа на розмарин (стандартизиран до 6% карнозинова киселина). Карнозиновата киселина защитава организма от различни канцерогени от околната среда и намалява риска от образуване на ракови клетки в млечната жлеза.
 • Калциев D-глюкарат. Представлява калциева сол на природната глюкарова киселина. Калциевият D-глюкарат възпрепятства реабсорбцията на естрогеноподобните токсини в кръвта и подпомага извеждането им от тялото.

Ползи от приема на Естро Факторс:

 • балансира нивата на естрогените;
 • повлиява много от симптомите на естрогенова доминантност, включително променливо настроение, апетит за сладки и тестени изделия, болезненост и чувствителност в гърдите по време на менструалния цикъл, задържане на вода, главоболие и др.  Може да прояви регулиращ теглото ефект;
 • има благоприятни ефекти върху здравето на женските репродуктивни органи;
 • подпомага нормалното развитие на клетките в млечната жлеза;

Естро Факторс НЕ съдържа синтетични хормони, глутен, пшеница, млечни продукти, яйца, захар, соя, фъстъци, риба, миди, животински продукти, сол, изкуствени аромати, консерванти или подсладители.

Препоръчителен прием: по 2 капсули 2 пъти на ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top