Search
Филтрирай по...

Как да се справите с акнетo?

Лечение на акне

 

 

Според проучване, публикувано в Journal of Women’s Health през 2012 г., акнето засяга почти половината от всички жени между 21 и 30-годишна възраст, една четвърт от жените между 31 и 40 години и 12% от дамите между 41 и 50 години.

 

Без значение на колко години сме, акнето не е никак приятно и в много случаи може да доведе до сериозни емоционални проблеми. Обикновено пъпките се срещат при хора с мазна кожа и разширени пори. Причината – порите съдържат мастни жлези, които се запушват с мръсотия, бактерии и мъртви клетки.

 

 

Нека видим кои фактори са тясно свързани с появата на акне!

 

Много често акнето при жените е резултат от хормоналните промени, свързани с месечния цикъл или периода на менопаузата. Но хранителният дисбаланс и стресът също обострят възпаленията по кожата. Акнето в зряла възраст не е нормално явление и е сигурен знак, че в тялото се случва нещо нередно, категоричен е д-р Майкъл Мъри, натуропат и автор на книги по природна медицина.

 

Рафинирани въглехидрати

 

Според д-р Албърт Лефковиц, директор на Центъра по медицинска и естетична дерматология в Ню Йорк, небалансираната диета и особено – прекомерното количество рафинирани въглехидрати, предизвиква акне в огромна част от случаите. В контролно изследване от 2007 г. австралийски изследователи установяват, че хората, спазвали диета с нисък гликемичен индекс имат с 22% по-малко възпалителни лезии, в сравнение с участниците, консумирали повече рафинирани въглехидрати като онези, открити в белия хляб. Причината за това е, че рафинираните въглехидрати увеличават нивата на инсулина и на други хормони, които възпаляват фоликулите и повишават отделянето на себум.

 

Млечни продукти

 

През 2006 г. учени от Харвард открили, че при жените, които консумират две или повече чаши прясно мляко дневно, рискът от развитие на акне е с около 20% по-висок, отколкото при дамите, които се ограничават до чаша на седмица. И сега – внимание – оказва се, че нискомасленото мляко, което е с по-високо съдържание на захар от пълномасленото, може да е гласният виновник. Другата хипотеза, която някои от вас вероятно са чували, е свързана с хормоните, открити в млечните продукти. Избирайте мляко с не по-ниска масленост от 1% и по-често консумирайте бадемово, кокосово или друго мляко с неживотински произход.

 

 

Как да се освободите от акнето и възпалената кожа?

 

 

Терапия с LED светлина

 

Мощните лъчи проникват във фоликулите и унищожават бактериите, причиняващи акне. Всяка процедура продължава около двайсетина минути, като за постигане на по-голяма ефективност са необходими не по-малко от 8 процедури, разпределени по 2 всяка седмица.

 

Спиронолактон (Алдактон)

 

Спиронолактонът, известен под търговското наименование Алдактон, представлява диуретик, използван в цял свят при високо кръвно налягане. Освен че намалява задържането на вода и сол в тялото, Алдактон блокира рецепторите на хормона андроген и по този начин ограничава производството на тестостерона, предизвикващ появата на пъпки. Преди да предприемете тази стъпка обаче, задължително се консутирайте с лекар!

 

 

Бензоил пероксид

 

Бензоил пероксид е производен на пероксидите и отдавна се използва за лечение на леко до умерено акне. Има и други лекарствени препарати за локална употреба, които са доказали ефективността си срещу възпалителни кожни заболявания, включително акне и това са т. нар. ретиноиди. По действие ретиноидите наподобяват витамините А и Е.

 

 

Масло от чаено дърво

 

Маслото от чаено дърво има дълга история на употреба както при акне и възпалена кожа, така и срещу гъбични инфекции. Притежава доказани антисептични свойства, убива бактериите, причиняващи акне и намалява нивата на възпаление в кожните клетки. Според д-р Майкъл Мъри маслото от чаено дърво работи ефикасно срещу 27 от тридесет и двата щамове на бактерии, причиняващи акне. Доста голям прой проучвания в подкрепа на маслото от чаено дърво и неговата ефикасност срещу акнето, са публикувани в престижното издание International Journal of Dermatology още през 2013 г.

 

 

Намаляване консумацията на сол

 

Според много дерматолози, натриевият хлорид, познат още като готварска сол, може да има неприятни последствия за кожата. Причината е, че натриевият хлорид е източник на йод, който щом попадне в организма, се смесва с кръвта. Излишното количество йод обаче, се отделя посредством мастните жлези, като по този начин ги дразни и се превръща в причина за появата на пъпки.

 

 

По-малко стрес

 

Стресът сам по себе си не е първопричината за появата на акне, но може да усложни вече съществуващия проблем. Според много изследователи, отделянето на твърде голямо количество на стресовия хормон кортизол, увеличава нивата на възпаление в организма и стимулира активността на мастните жлези.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top