Search
Филтрирай по...

Как да си помогнем, ако имаме висок холестерол

Как да си помогнем, ако имаме висок холестеролХолестеролът е съединение, което нормално се съдържа във всички клетки и телесни течности в организма, и от него зависят редица жизнени функции. Той обаче става опасен за здравето, когато нивата му са по-високи от необходимото.

Както всички знаем, холестеролът бива два вида „добър“ (HDL) и „лош“(LDL). Натрупвайки се по вътрешните стени на кръвоносните съдове, лошият холестерол води до тяхното стесняване, провокира възпаления, следствие на което се стига до развитието и на сърдечно-съдови заболявания.

„Добрият“ холестерол е необходим за транспорта на „лошия“ вън от кръвоносните съдове и преминаването му към черния дроб, който го преработва и спомага за изхвърлянето му от организма.

Наднорменото тегло е водеща причина за повишаване нивата на HDL. Затова, здравословното меню и редовната физическа активност са много важни фактори в преодоляването на проблема.

Що се отнася до начина на хранене, има едно много просто правило, с помощта на което значително можем да облекчим състоянието си, в случай че страдаме от висок холестерол – да увеличим консумацията на храни, богати на фибри, като в същото време сведем до минимум приема на наситени мазнини и допълнително обработени, готови храни.

Фибрите се съдържат във всички растителни храни – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения и напълно отсъстват в храните от животински произход. Месните и млечните продукти не съдържат фибри, а рафинираните зърна са загубили повечето от полезните си свойства. Затова, ако се стремите да увеличите приема на фибри, хапвайте повече естествени храни, за сметка на преработените!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top