Search
Филтрирай по...

Как да си помогнем при камъни в бъбреците?

Камъни в бъбреците
Екстракт от хортензия срещу камъни в бъбреците

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уролитиазата или т. нар. камъни в бъбреците е едно от най-разпространените бъбречни заболявания. Среща се по-често при мъжете и в случай, че не се предприемат необходимите мерки, кризата се повтаря отново в следващите 10 до 15 години при около половината от пострадалите.

Камъни в бъбреците се образуват, когато концентрацията на определени вещества като калций, оксалати и пикочна киселина се повиши достатъчно, за да се образуват кристали в бъбреците. Именно те нарастват и формират камъните. Около 80 – 85% от камъните в бъбреците са изградени от калций. Останалите са изградени от пикочна киселина и се образуват в случаите на  ниско pH на урината. Камъните в бъбреците могат да се отделят, да преминат към уретера и да блокират потока на урината. В резултат следват периоди на много силна болка в областта на кръста, понякога придружена с кръв в урината, гадене и повръщане. При преминаването на камъните от уретера към пикочния мехур, те могат да доведат до често уриниране, напрежение в пикочния мехур или болки в слабините.

Ако някой от тези симптоми се прояви, е добре колкото е възможно по-скоро да се потърси лекарска помощ. Лекарят ще назначи анализ на урината, ултразвук на бъбреците, рентген на корема или скенер, за да потвърди дали източникът на болка са камъните в бъбреците и ще определи размера и броя им.

Обикновено са необходими няколко седмици до няколко месеца за изхвърляне на камъните извън организма, като това зависи от размера и броя им. Съществуват лекарства, които може да облекчат болките и да ускорят преминаването на камъните. Лекуващият лекар може да назначи прием на алфа-блокери, които отпускат мускулите на уретера и спомагат за по-бързото и безболезнено преминаване на камъните.

Ако болката стане непоносима или ако камъните са прекалено големи и не могат да преминат, те могат да бъдат премахнати чрез хирургическа намеса (уретероскопия). Процедурата се извършва под обща упойка като малък ендоскоп се вкарва в пикочния мехур и достига до уретера. Камъкът се разбива с лазер, а остатъчните парчета от него се отстраняват.

Камъните в бъбреците винаги могат да се появяват повторно. Ето няколко прости правила, с чиято помощ ще намалите този риск:

Прием на достатъчно вода. Мета-анализ от 2015 г. на Националната бъбречна фондация на САЩ показва, че хората, при които се произвеждат 2 до 2.5 л. урина дневно, са изложени на 50% по-малък риск от развитие на камъни в бъбреците в сравнение с хората, при които се произвежда по-малко урина. За производството на достатъчно урина е необходим дневният прием на 2 л. вода.

Ограничаване приема на продукти с високо съдържание на оксалати. Това са храни като спанак, цвекло, бадеми. Умереният прием на храни с ниско съдържание на оксалати, включително шоколад, семчести плодове и др. е подходящ вариант.

-Включване на лимони в диетата. Цитратът (сол в цитратната киселина) се свързва с калция и блокира образуването на камъни. Изследванията показват, че ежедневният прием на ½ чаша концентрат от лимонов сок, разтворен във вода или сока от 2 лимона, може да увеличи нивата на цитрат в урината и да намали риска от камъни в бъбреците.

-Намаляване приема на натрий. Диетата, богата на натрий може да отключи образуването на камъни в бъбреците, тъй като увеличава количеството калций в урината. Препоръчва се дневният прием на натрий да не надвишава 2300 мг. Ако човек има история на камъни в бъбреците, предизвикани от прекомерен прием на натрий, е добре дневната доза да се намали до 1500 мг.

По-малко протеини с животински произход. Прекомерният прием на месо, яйца и морски храни повишава нивата на пикочна киселина. Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, е добре да ограничите приема на месо до веднъж-два пъти в седмицата.

За щастие има билки, отдавна познати със своите профилактични и терапевтични ползи по отношение на бъбречно-каменната болест. Те са най-ефикасни, когато се приемат в комбинация, а не поотделно, защото тогава взаимно допълват и подсилват ефектите си. Приемът на екстракти от такива билки предоставя дългосрочни ползи при хронични уроинфекции и бъбречни заболявания. За разлика от лекарствата, билковите екстракти могат да се приемат по-дълго време, без това да носи риск от нежелани ефекти. И най-важното – висококачествените билкови средства имат дългосрочни ползи за здравето на уринарния тракт и бъбреците, и в повечето случаи не е проблем да се комбинират с лекарствата.

Едно от най-ефикасните природни средства срещу камъни в бъбреците, е екстрактът от хортензия. Той предотвратява образуването на камъни или пясък в бъбреците и пикочния мехур, и също така спомага за премахването им, когато вече са факт. Има силно изразен диуретичен ефект, насърчава извеждането на токсините от пикочната система и намалява риска от допълнителни увреждания на бъбреците, пикочния мехур и уретрата.

Revita Ви препоръчва продукта на Nature’s Way, източник на екстракт от корен на хортензия. Той може да се приема с профилактична цел или да се комбинира с основното лечение при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур:

Как действа:

-облекчава симптомите при хронично възпаление на пикочния мехур и бъбреците, включително често уриниране, силна болка и парене, и др.;

-подпомага нормалното състояние на пикочните пътища и уринарния тракт;

-спомага за извеждане на токсините;

-допринася за разтварянето на бъбречните камъни и песъчинките, и извеждането им от организма;

-предоставя ползи при доброкачествена хиперплазия на простатата.

Продуктът със съдържание на екстракт от хортензия на Nature’s Way е създаден в съответствие със стриктните стандарти за добра производствена практика (GMP). Не съдържа ГМО (Non-GMO Project Verified). Съставът му е признат като безопасен с Tru-ID сертификат, удостоверяващ липсата на фалшификати в храните и натуралните продукти. Не съдържа изкуствени оцветители, аромати, консерванти, млечни продукти, царевица, глутен, сол, захар, соя, пшеница, дрожди.

Приемайте по 2 капсули 2 пъти  дневно, за предпочитане след хранене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top