Search
Филтрирай по...

Как хранителните ензими подпомагат за здравословен живот?

Ензими

Всички са чували поговорката „ти си това, което ядеш“, но дали е така реално? Всъщност, важно е само какво усвояваш от храната, това зависи от хранителните ензими!

Ензимите са специален вид протеини, които са отговорни за поддръжката на хиляди процеси в човешкото тяло, като изграждане на ДНК или детоксификация на химикали. Подкласа на тези протеини са хранителните ензими, които разграждат основните хранителни групи (протеини, въглехидрати и мазнини) на по-малки вещества, които нашите тела използват за възстановяване и създаване на нови клетки, поддържайки ни в добра форма.

Хранителните ензими се създават от нашите тела или се набавят от сурови храни. Намират се в корема, панкреаса, червата и в слюнката и основно в целите храни, които са почти сурови. За съжаление прекомерната консумация на преработени или пържени храни намалява ефективността на ензимите. Когато се храним прекалено бързо и не дъвчем храната си достатъчно, стомахът също не може да разгради всичко прието. Стресът и някои медикаменти допълнително допринасят за намаляването на стомашна киселина и възпрепятстват пълното разграждане на храната. Всички тези фактори водят до стомашно-чревни смущения като хранителна чувствителност, синдром на раздразнено дебело черво, болест на Крон и дивертикулит. Допълнителният прием на хранителни ензими е идеално решение за хората с подобни проблеми.

Хранителните ензими се делят на три основни категории – протеази, липази и карбохидрази. Най-разпространени са карбохидразите, които разграждат въглехидратите от дълги нишки захар на по-малки компоненти – глюкоза и фруктоза. Този процес води до създаването на повече енергия и усвояването на нехраносмилаемите влакна в растенията. Подобно на блендер, ензимите отварят влакнистите стени на клетките на плодовете и зеленчуците, позволявайки отделянето на хранителни вещества. В някои случаи карбохидразите намаляват ефекта на хранителни алергии.

-Амилаза: разгражда нишестето на захари(глюкоза и фруктоза).

– Диастаза: разгражда нишестето на малтози(дизахариди).

– Глюгоамилаза: разгражда глюкозните нишки на индивидуалните глюкозни захари.

-Бета глюкан: разгражда глюкана(дълги глюкозни нишки.

-Инвертаза: разгражда захарта на глюкоза и фруктоза.

-Трансглутаминаза: разгражда сложните захари като изомалтоза и палатиноза на прости като глюкоза и фруктоза.

-Лактаза: разгражда лактозата, захарта в млякото – важно при алергии към млека.

-Целулаза: разгражда целулозата, основен компонент в растителните влакна.

-Ксиланаза: разгражда целулозата, друг основен компонент при растителните влакна.

Другите две категории са протеазите и липазите. Протеазите служат за разграждането на протеините до аминокиселини, а липазите за разграждането на мазнините за енергия и възстановяване на клетките.

-Ендопротеаза: разделя протеиновите вериги на по-малки компоненти.

-Ексопротеаза: премахва индивидуалните аминокиселини на края на протеиновите вериги.

– Протеаза 3.0: помага на пепсина в стомаха за храносмилането на протеини.

– Протеаза 4.5: работи на дъното на стомаха и вътре в червата.

-Протеаза 6.0: допринася за разграждането на протеините в цялата храносмилателна система.

-Пептидаза: подобно на дипептидил пептидаза-4, пептидазата разгражда протеини, съставени от хранителните алергени на казеина в млякото и на глутена в житото.

-Бромелаин: ензим, намиращ се в ананасите, който подпомага усвояването на протеините и облекчава различни възпаления.

-Папаин: ензим, намиращ се в папаята, който подпомага усвояването на протеините и облекчавана възпаленията.

-Липаза: Разгражда мазнините.

 

Някои специализирани ензими поддържат чревното и телесното здраве, като отстраняват вредни вещества от тялото.

-Бета глюкан: разгражда маята. Помага при заболявания като кандидоза.

-Фитаза: разгражда фитичната киселина (химично съединение в зеленчуците и житото, което пречи на усвояването на минералите).

-Серазим или натозим: специална смес от екзо- и е ендопротеази, която храносмилането на фибрина – протеин, който засилва кръвното съсирване и създава защитен механизъм около опасни бактерии в червата като само-предпазно средство.

Освен за храносмилателната система, ензимите помагат за намаляване на болката и при възстановяване след тежки операции. Когато са приети чрез хранене, ензимите имат противовъзпалителен ефект, който намалява дискомфорт в мускулите или ставите.

Два популярни ензима, използвани при болки в мускулите, са бромелаин и папаин. Ензимите са полезни и при заболявания, при които тялото произвежда твърде много секрети, като цистична фиброза, бронхит или хронични проблеми с горния дихателен тракт, като редуцира секрета и намалява възпалението.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top