Search
Филтрирай по...

Каротиноидите имат антиракови свойства и пазят от травми

Каротиноидите имат антиракови свойства и пазят от травмиЧервените, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци са богати на каротиноиди. Този пигмент притежава защитни свойства срещу рака на гърдата. Учените са изследвали 3000 жени с рак на млечната жлеза и други 3900, които не са страдали от това заболяване.  Оказало се, че при жените с рак на гърдата, концентрацията на каротиноиди е била значително по-ниска, отколкото в контролната група.

От друга страна, каротиноидите предпазват мъже с астенично телосложение от счупвания на бедрената и други кости, отбелязват американски учени. След редица тестове, в които са участвали мъже с нисък индекс на телесната маса – под 20 кг/на кв.м., учените са установили, че рискът от счупване на  кости и други травми намалява, ако бъде увеличена употребата на каротиноиди, преди всичко β-каротин.

Тези вещества са достъпни под формата на различни добавки или в зеленчуците и плодовете с ярка окраска. Изследването е потвърдило и зависимостта, че каротиноидите действат толкова по-добре, колкото е по-астенично телосложението на даден мъж или е по-нисък индекса на телесната му маса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top