Search
Филтрирай по...

Картофите увеличават риска от хипертония

Нишестени храни

 

 

Честата консумация на картофи под каквато и да било форма, увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане, се твърди изследване, публикувано в един от медицинските журнали на BMJ. Независимо дали печени, пържени, варени или задушени, когато се консумират ежедневно, картофите могат да доведат до повишения в нивата на кръвното налягане.

 

Картофите са една от най-често консумираните храни в света. Поради високото си съдържание на калий, САЩ дори ги включва в списъка на здравословните храни. Въпреки това наскоро приключилото изследване върху въздействието им върху кръвното налягане, предполага да не се прекалява с приема им, твърдят авторите на изследването, специалисти от Women’s Hospital and Harvard Medical School.

 

В изследването, което било провеждано в продължение на повече оот 20 години участвали 187 000 жени и мъже. Ежедневната им диета, включително честотата на консумация на картофи, била проследявана с помощта на специални въпросници.

 

Изследователите заключили, че консумацията на четири или повече порции картофи седмично, води до процеси, предизвикващи повишение в нивата на кръвното налягане.

 

Според авторите на изследването хората, които често ядат картофи трябва намалят консумацията им до 2 пъти седмично и да ги заменят със зеленчуци, които не съдържат нишесте. Те също така напомнят, че заради високия си гликемичен индекс, картофите рязко повишават нивата на кръвната захар, поради което с тях трябва да се внимава. Отдавна установен факт е, че прекомерната консумация на нишестени храни като картофи, хляб и други тестени продукти, води до затлъстяване и високи нива на кръвната захар. При това положение твърдението, че засилената консумация на картофи увеличава кръвното налягане, не звучи никак учудващо.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top