Search
Филтрирай по...

Кога и защо жените имат сексуални проблеми?

здравето на жените

 

 

Желанието за секс при жените е базирано на комплексно взаимодействие между редица компоненти включващи физическа кондиция, емоционално състояние, начин на живот, предишен опит, очаквания, самочувствие, както и отношенията с партньора. Ако има проблеми дори само в един от изброените компоненти, той може да повлияе негативно на сексуалния живот. Тук ще бъдат разгледани два от основните фактори, които са посочвани на челните места, стане ли дума за сексуални смущения при жените – стреса и менопаузата.

 

Стрес и секс. Липсата на либидо у жените, е съврзванаосновно с повишените нива на психологичен стрес. Всяко действие, което би могло да донесе успокоение и да понижи постоянната напрегнатост в този случай, е добре дошло. Ето кои хранителни добавки могат успешно да се справят с проблема!

 

L-теанин

В азиатските страни чаят много често се използва като средство за успокоение и отпускане. Релаксиращият ефект, поне частично, се дължи на наличието на неврологично активни аминокиселини, L-теанин (гама-етил-амино-L-глутаминова киселина). Именно последният е „отговорен“ за покачването на нивата на хормоните серотонин и допамин в мозъка. Резултати от изследвания, проведени с електроенцефалограф показват, че L-теанинувеличава мозъчната  активност в алфа честотата. Така допринася за чувството за спокойствие, без да води до сънливост и замаяност.

 

Менопаузата – първопричина за сексуалните смущения у жените. Учените са обединени около тезата, че женските сексуални разстройства са пряко свързани с напредването на възрастта. Изследванията показват че някои сексуални функции се нарушават в значителна степен след менопаузата. Според други проучвания, сексуалните разстройства засягат около и над 50 % от жените след климактериума. Причините за това могат да са комбинация от фактори, но със сигурност една от тях е чисто физиологична и това е промяната на структурата на лигавицата на влагалището в периода около менопаузата. Обикновено тя става по-тънка и по-суха, което води до дискомфорт по време на секс, особено при липса на добра естествена лубрикация при полова възбуда. Разбира се, има и други типични за климактериума симптоми, като  чувството за горещи вълни, което също повлиява  неблагоприятно интимния живот.  В такива случаи могат  да бъдат полезни екстрактът от корен на мака и извлекът от хмел.

 

Екстракт от корен на мака

Медицинското растение мака е познато отдавна като помощник при нарушения на женското сексуално здраве.  Неговите свойства на интимен стимулант са описани още през XVII век. Известно е още, че приемът му се препоръчва на жени с проблемно зачеване. Маката е използвана като тонизиращо средство и афродизиак първо в родината си – Перу. Известна е още и като „перуански женшен“.

В скорошно изследване, обхващащо жени преминали менопаузата, една част от тях получават по 3.5 grмака дневно, в продължение на шест седмици, а останалите – приемат плацебо. Крайният резултат показва, че маката намалява психологични симптоми като безпокойство и депресия, както и че понижава оплакванията от различни сексуални дисфункции.

В друго подобно изследване се наблюдават ефектите от приема на екстракт от мака при пациентки със сексуални дисфункции, явяващи се като страничен ефект от употребата на антидепресанти. Те са разделени на две групи, като жените от едната получават по 1,5 mg дневно, а от другата – двойно повече. Резултатите отчитат, че либидото се покачва при жените от втората група.

 

Извлек от хмел

Въпреки че е по-известен с приложението си в пивоварството, екстрактът от хмел е и помощник на жените в борбата им с горещите вълни по време на менопаузата. В скорошно клинично изследване с продължителност 16 седмици, на една част от пациентките в менопауза, е давана дневна доза от 85 mg хмелов екстракт, докато останалите- приемали плацебо. Резултатите показват значително по-малко оплаквания от този така неприятен симптом при първата група. Същият резултат се потвърждава и от друг подобен експеримент, проведен в рамките на 12 седмици и с малко по-ниска доза екстракт – 80 mg дневно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top