Search
Филтрирай по...

Д-р Мъри: понякога лекарствата ви разболяват

антидепресанти, лекарства, приспивателни, вредни лекарстваНародът го е казал мъдро – „За всяка болка има и билка”! Съвременният човек обаче, следва друга максима – за всяка болка, той търси хапче. Под „хапче”, разбирайте химически активен продукт. Съвременният човек е склонен да тушира всяка болежка бързо и лесно – гълта химията и хоп – проблемът му е решен!

 

За безобидното главоболие, за незначителните болки в корема, за леката настинка, та дори и за временното „депресивно” състояние, ние винаги имаме под ръка един по един „вълшебен” блистер, който да спаси положението.

 

Проблемът е следния: почти никога не се питаме каква е причината за нашия дискомфорт, дали тези лекарства наистина действат и какви са страничните им ефекти.

Уловката е следната: когато ви боли глава например, тази болка не е причинена от недостиг на аспирин! Но въпреки това, вие приемате лекарството и постъпвате на същия принцип във всички останали случаи.

 

Истината е, че много от медикаментите, които приемаме не само че не третират причината за проблема, но и влошават състоянието ни. Предлагаме ви кратка информация за най-често приеманите и уж – безобидни медикаменти, както и техните отлични алтернативи.

 

Антиациди

 

„Чудни” средства за третиране на стомашно-чревни смущения и лошо храносмилане! Изоплзват се за лечение на всевъзможни заболявания на храносмилателната система, включително остри и хронични гастрити, пептична язва, гастроезофагеална рефлуксна болест и др.

Антиацидите имат съвсем не толкова безобидни странични ефекти, като сериозен недостиг на хранителни вещества, чревни инфекции и нарушена чревна флора, и др. Но не само това: някои лекарства от групата на антиацидите могат да предизвикат дори стомашно-чревни ракови заболявания.

 

Алтернативата:  елиминирайте от диетата си всички храни, които усложняват проблема. Обогатете менюто си с повече фибри и пийте повече вода – поне 1,5 л всеки ден. Започнете да приемате храносмилателни ензими, пробиотици, екстракт от женско биле или ментово масло.

 

Аспирин и други лекарства срещу главоболие

 

Вероятно вярвате, че аспиринът премахва главоболието и е толкова безвреден, че можете да го приемате толкова, колкото си поискате. Само че той, парацетамолът и всички останали медикаменти, които уж противодействат, имат точно обратния ефект.

Преди време излязоха резултатите от едно интересно проучване. В него участвали около 200 пациенти с хронично главоболие, чието състояние се подобрило скоро след като напълно спрели приема на стандартните медикаментозни средства срещу главоболие.

 

Алтернативата: Обикновено краткият, но редовен масаж на лицето, врата и скалпа, върши много добра работа и води до незабавно облекчение. Той не е кой знае колко сложна процедура и може да ви бъде направен от всеки член от семейството или приятел… Физикалната терапия, рехабилитацията, коригирането на стойката, значително облекчават състоянията на главоболие в дългосрочен план.

 

Приспивателни

 

Заблуда: приспивателните медикаменти ви помагат да заспите.

Истина: приспивателните медикаменти в действителност причиняват още повече нарушения на съня.

 

Хората изобщо не си дават сметка, че тези популярни лекарства пречат на нормалния цикъл на съня. Сънят е необходим, за да се почувствате отпочинали, свежи и дори… щастливи на следващия ден. А сънотворните ви помагат да заспите, но ви лишават от всички тези благоприятни ефекти.

Спрете да се самозалъгвате – сънотворните са много силни лекарства, които възпрепятстват нормалното функциониране на мозъка. Осве това, приемът им води до пристрастяване, депресия и увеличават риска от развитие на рак.

 

Алтернативата:  ограничете приема на веществата, които пречат на съня, като кофеин, алкохол, кока кола, енергийни напитки и др. Заедно с това, започнете прием на мелатонин – естественият хормон на съня, добавка със съдържание на натурален магнезий, 5-HTP (5-хидрокситриптофан) или валериана. Тези хранителни добавки са безопасни, изцяло натурални и много ефективни.

 

Антидепресанти

 

Антидепресантите, особено онези от клас SSRI, нанасят промени в тази част на мозъка, която регулира серотониновите нива и усвояването на глюкозата. Поради тази причина, те предизвикват затлъстяване и усилване на депресивните състояния. Според някои изследвания при пациентите, които приемат антидепресанти, съществува повишен риск от самоубийства. Употребата им може да предизвика трайни промени в метаболизма на мозъка, което от своя страна води до негативни и необратими изменения в поведението.

 

Алтернативата:  клинично доказано е, че стандартизираният екстракт от жълт кантарион със съдържание на 3 до 5% хиперфорин, е много по-ефективен от антидепресантите в случаите на лека до умерена депресия! Разбира се, приемът на жълт кантарион е напълно безопасен за организма.

 

Лекарства срещу артрит

 

Медикаментите срещу артроза увреждат ставите и хрущяла, и усилват симптомите при остеоартрит.

 

Алтернативата: Хондроитин сулфат в съчетание с натурален колаген, стимулира производството на гликозаминогликаниструктурните компоненти на ставния хрущял. Колаген и хондроитин сулфат облекчават болките и освен за костите и ставите, се грижат за кожата, косата и ноктите.

Колагенът слепва клетките в организма и поддържа здравината и еластичността на тъканите и органите. Следствие намаления синтез на колаген след около 30 годишна възраст, кожата започва да се набръчква и да остарява, а заедно с това се влошава състоянието на костите, зъбите, ноктите и косата.

 

 

Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top