Search
Филтрирай по...

Коензим Q10 – източник на живот!

Енергия

 

 

Вероятно сте чували за коензим Q10 и укрепващото му сърцето и сърдечно-съдовата система действие. Но знаете ли, че коензимът съществува под две форми – в окислена, като убихинон и в редуцирана – като убиквинол.

 

Химически погледнато, CoQ10H2 или убиквинолът, е напълно редуцираната форма на CoQ10, която за разлика от стандартния убихинон (убиквинон), има два допълнителни водородни атома. Повечето CoQ10 продукти, които могат да се намерят на пазара днес, са източник на убихинон. Въпреки това другата форма на коензима, известна като убиквинол, предоставя на тялото много по-съществени ползи.

 

Основният проблем идва от там, че след прием убихинонът трябва да се метаболизира до убиквинол, за да действа. С напредването на възрастта обаче и под влиянието на някои други фактори, конвертирането на убихинон до убиквинол в тялото може да бъде трудно или почти невъзможно. Но при прием на продукти със съдържание на убиквинол тази пречка не съществува. Специалистите препоръчват хората над 35 – 40-годишна възраст, задължително да приемат убиквинол вместо убихинон, за да извлекат всички ползи на коензима.

 

Кога се препоръчва приемът на коензим Q10? При нарушени функции на сърдечно-съдовата система, високи нива на холестерол и прием на статини – стандартни медикаменти за понижаване на холестерола, които обаче имат редица негативни ефекти върху здравето. Благотворното, укрепващо въздействие на коензима върху сърцето е подробно изследвано и доказано от науката. В много държави по света той се препоръчва от лекарите на хора с различни сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, забавен метаболизъм и затлъстяване, и др.

 

Тъй като е мощен антиоксидант с широкоспектърно въздействие върху много органи и системи в тялото, коензим Q10 може успешно да се използва срещу умора и изтощение, преждевременно стареене, включително състарена кожа, както и с цел подобряване на когнитивните способности. Счита се, че това е един от най-ефективните антиоксиданти за поддържане нормалното състояние на митохондриите, които според науката са ключът към бавното остаряване и крепко здраве. Много активни спортисти също приемат коензим Q10 с цел повишаване на физическата сила и повече издръжливост.

 

Според много проучвания обаче, коензимът притежава ефективно противодействие при редица други заболявания и състояния. Ето кои са те!

 

Коензим Q10 и сперматозоидите. Няколко изследвания от 2004 г. показват, че при безплодните мъже с идиопатична астенозооспермия1, които приемали по 200 мг CoQ10 дневно в продължение на 6 месеца, подвижността на сперматозоидите се е увеличила значително.

 

Друго проучване от 2006 г. сочи, че и мъжете с намален брой сперматозоиди могат да се възползват от коензима. В проучването участвали 48 мъже, страдащи от безплодие, при които само след 3-месечен прием на CoQ10, концентрацията на сперматозоидите в спермата се увеличила. При участниците от плацебо групата нямало промяна в състоянието. Авторите на експеримента заключават, че тримесечният прием на добавки с CoQ10 води до намаляване на оксидативния стрес в семенната плазма и подобряване показателите на спермата.

 

CoQ10 и фибромиалгията. Пилотно проучване от 2002 г. установява, че комбинираният прием на коензим Q10 и гинко билоба в продължение на 84 дни, подобрява качеството на живот у пациенти с фибромиалгия, включително способността за активна физическа активност, емоционално състояние и т.н. Тук обаче, не е добре известен механизмът на действие зад тези благоприятни ефекти. Едно от предположенията е, че този механизъм е в пряка връзка с невротрансмитера серотонин. Ролята на серотонина в патофизиологията на фибромиалгията е отдавна проучена, още повече, че към момента широко се използват лекарства, модулиращи нивата на серотонин при пациенти с фибромиалгия. Серотонинът е важен модулатор не само на настроението, но и на съня, умората, когнитивните способности и др. Установено е, че пациентите с фибромиалгия имат занижени нива на серотонин, което обяснява факта, че в повече от 90% от случаите, те страдат и от дешресия.

 

Горепосоченото рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване изследва какво е влиянието на коензим Q10 върху нивата на серотонина и състоянията на депресия. Едната група участници получава по 300 мг CoQ10 дневно в продължение на 40 дни, а другата група – плацебо. Резултатите показали, че приемът на коензима довел до повишение в показателите на серотонина и значително подобряване на депресивните симптоми. Авторите на проучването са категорични, че коензим Q10 може да се използва като допълнителна алтернативна терапия за контрол върху депресията.

 

CoQ10, средиземноморската диета и стареенето. Много са научните данни, доказали, че CoQ10 е изключително мощен антиоксидант на клетъчно ниво и по отношение на липидната пероксидация в клетъчните мембрани и ДНК, противодействайки успешно срещу различни видове оксидативен стрес.

 

Изследване от 2012 г. установява, че комбинацията от прием на CoQ10 добавки и придържането към средиземноморска диета, намалява възпалителния отговор и влиянието на стреса върху онези части на клетката, отговорни за производството на протеини. Това е изключително важно за предотвратяване на болестите, свързани със стареенето, включително диабет, невродегенеративни заболявания, болест на Алцхаймер и др. CoQ10 намалява и увреждането на ДНК, което пък би било от огромна полза по отношение на процесите на преждевременно стареене.

 

Изследване от юли, 2014 г. показва много положителни резултати относно способността на коензима да ограничава оксидативния стрес. То продължило 4 седмици, през които едната група участници трябвало да се придържа стриктно към т. нар. средиземноморска диета, богата на омега-3 полиненасителни мастни киселини и да приема коензим Q10. Целта на експеримента бил да покаже доколко някои гени, показатели за увредено ДНК, са изразени или не. Установено било, че при участниците, спазващи богата на омега-3 диета и допълнително приемащи коензим Q10, експерсията на гени, свързани с увреждане на ДНК, била потисната. Изводът: CoQ10 е в състояние значително да възстанови увредената ДНК!

 

Убиквинол и аутизъм. Отдавна съществуват доказателства, че разстройствата от аутистичния спектър могат да бъдат свързани с митохондриална дисфункция и оксидативен стрес. Оказва се, че CoQ10 може да помогне и тук! Експериметнт върху четири деца с аутизъм, публикуван през 2006 г. в различни медицински издания, дава недвусмислени доказателства на тази теза. За период между 3 и 6 години, те трябвало да приемат по 50 mg коензим Q10, два пъти дневно. Последващите резултати показали, че приемът на коензима е довел до следните положителни промени:

-Подобрения в цялостното общуване с родителите (12%)

-Подобрения във вербалната комуникация (21%)

-По-добър сън (34%)

-Подобрения в желанието за хранене (17%)

 

-медицински термин за намалена подвижност на сперматозоидите1

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top