Search
Филтрирай по...

Коензим Q10 и селен удължават живота при сърдечно-съдови заболявания

Коензим Q10 и селен

Статия в списание PLOS ONE, публикувана на 11 април 2018 г., предоставя повече информация относно експеримента, започнал още през 2003 г., който в продължение на 4 години проследява ефекта от приема на селен и коензим Q10 при хора в напреднала възраст. В края му било установено, че при участниците, приемали коензим Q10 и селен, се наблюдавал понижен риск от смъртност от сърдечно-съдови болести през целия 12-годишен период на проследяване!

Първоначалното изследване било проведено върху 443 здрави шведски доброволци на средна възраст 78 години. Те приемали 20 mg коензим Q10 плюс 200 mcg селен дневно в продължение на 48 месеца. За период от средно 5.2 години при участниците, които приемали добавки рискът от смърт от сърдечно-съдови болести се понижил двойно, подобрило се функционирането на сърцето и се понижили нивата на сърдечния биомаркер NT-proBNP (хормон, който се отделя от предсърдията и камерите на сърцето при регистриране на повишено налягане в тях).

Проследяващото изследване установило, че 12 години по-късно рискът от сърдечно-съдови болести все още бил нисък при хората, които приемали коензим Q10 и селен в продължение на 4 години. В края на проследявания период рискът от смърт от сърдечно-съдови болести се понижил с 41% при хората, приемали добавки в сравнение с плацебо групата. Този ефект се наблюдавал дори при хората, които страдали от диабет, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето и блокиран функционален капацитет. Благотворният ефект от приема на селен и коензим Q10 се дължи на положителното им влияние върху сърдечно-съдовите функции, окислителния стрес, фиброзата и възпалението.

Резултатите от проследяващото изследване потвърждават ефекта от първоначалното изследване 10 години по-рано. Те показват продължително и значително понижаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания по време на целия проследяващ период от 12 години, който включва и наблюдение от 8 години след края на приема на добавките.

Според учените настоящото проследяващо изследване разкрива понижен риск от смърт от сърдечно-съдови болести с повече от 40% и значително понижен риск от поява на високо кръвно налягане, исхемична болест, блокирана сърдечна функция и диабет.

Изследването, което продължило цели 4 години, дава важни насоки по отношение на сърдечно-съдовото здраве. Резултатите от изследването са представени не само от PLOS ONE, но и от други сериозни източници, включително уебсайта на Националния център по биотехнологии на САЩ (National Center for Biotechnology Information). За да видите публикацията, кликнете тук: NCBI.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top