Search
Филтрирай по...

Кои са най-горещите модни трендове в диетите за 2015?

здравословно хранене

 

 

Ще бъде ли 2015 годината на безглутеновите храни? Идва ли краят на палео-

диетите? Как ще се котират въглехидратите? Ще остане ли къдравото зеле в топ 10 на здравословните храни, или ще бъде изместено от ядки, семена или на пръв поглед безличния карфиол? Едно обзорно изследване на група диетолози, се опитва да даде поне отчасти отговор на тези и подобни въпроси. Те дават своята прогноза кое ще е новото и модерното в храненето през настоящата година.

 

 

Организаторите на проучването се допитват до повече от 500 доказани диетолози и специалисти  в областта на правилното хранене. Повечето от тях са на мнение, че къдравото зеле и кокосовия орех все още са модерен избор, но различните ядки и семена все повече навлизат в десетката на най-препоръчваните храни. Авокадото също не е отстъпило от завоюваните позиции, безглутенова храна ще се търси все повече, нискомаслените диети пък, пропадат все по-надолу. Като ярка тенденция се очертава и факта, че все повече хора предпочитат да избягва генномодифицираните храни, насочвайки се към екологичните меса, плодове и зеленчуци и търсейки качествени източници на протеини.

 

 

Искате още информация? Тогава четете – следва списък от основните  линии, които ще диктуват модата в бутиковото хранене през настоящата година!

 

 

Обрат при суперхраните. За настоящата година, над половината от анкетираните диетолози споделят своята убеденост, че настъпва времето на семената и ядките. Къдравото зеле засега остава Царя на зеленолистните зеленчуци, а в топ 10 на супер храните намират място още натуралното кисело мляко, кокосовите продукти и авокадото.

 

 

 

Бъдете зелени с…чай. Когато става въпрос за напитки, като убедителен лидер се утвърждава зеленият чай, спечелил  над 35% от гласовете на диетолозите заради безбройните си положителни ефекти върху здравето.

 

 Зелен чай за отслабване

 

Залезът на говеждото. Специалистите препоръчват на първо място рибата и морските дарове, следвани от яйцата, зеленчуците и ядките, и едва след това се нареждат пилешкото и млечните продукти, следвани от соята. Червеното месо не се счита за особено здравословно по ред причини – наситените мазнини и холестерола, комбинирани с високите технологични изисквания за отглеждането на телета и говеда, даващи истински качествено месо.

 

 

Доминацията на безглутеновите диети. 66 % от експертите са твърдо убедени, че диетите, изключващи глутена и пшеницата ще продължат да бъдат модерни и през 2015 г. Въпреки липсата на неоспорими доказателства за тезата, че храните без глутен и пшеница водят до загуба на тегло, хората вярват, че елиминирането на някои съставки от храната ще помогне менюто им да бъде по-здравословно. В общи линии, почти три четвърти от специалистите са убедени, че интересът към подобни диети ще е по-голям през 2015 в сравнение с 2014, а малко по-ексцентричните линии на „чисто хранене“ като палео-диетите например, няма да изгубят привърженици.

 

 

Всяко ново е добре забравено старо. Въпреки популярността на някои диети с ниско съдържание на зърнени храни, около половината от диетолозите са на мнение, че древните зърнени култури – амарант, киноа, лимец – ще продължат да бъдат сред най-модерните храни и през 2015 г.

 

 

Провалът на „нискомаслените“ диети. Докато нисковъглехидратният режим задържа своите позиции, нискомаслените диети все повече ги губят. Вече за поредна година голяма част от специалистите се обединяват около мнението, че спадът им ще продължи и през настоящата година. Едва нищожните 4 % са убедени в обратното.

 

 

Добрите мазнини срещу лошите мазнини. Налице е тенденцията консуматорите постепенно да връщат мазнините в менюто си. В така развиващата се ситуация, на дневен ред отново излиза въпросът кои са най-добрите. В битката между мазнинте, експерите са категорични – 84 % от тях са на мнение, че наситените мазнини трябва максимално да се избягват и заменят с добрите моно- и полиненаситени мастни киселини.

 

 

Огледалце, огледалце…  Колко често и как средният потребител следи килограмите и общото си здравословно състояние? Сравнявайки се със своите приятели и членове на семейството – убедени са 35 % от специалистите. Според други, 30% от базата за сравнение на обикновения човек, са лицата от телевизионния екран, списанията и вестниците, що се отнася до килограмите.

 

 

Нека не се отпускаме. 44% от диетолозите считат, че през изминалата година се наблюава тенденция все повече хора да се примиряват с наднорменото си тегло. В същото време, само 26% от специалистите таят надежди, че положението може да се промени през настоящата година.

 

 

Четете блоговете, но не се доверявайте напълно. Голяма част от експертите са на мнение, че основният източник от който черпят информация потребителите, са сайтовете и блоговете за готварство и здравословно хранене. 38% са на мнение, че именно от тях идват и повечето заблуди и разпространени погрешни схващания, а предвижданията са, че през 2015 некоректно поднесената информация ще бъде още повече. Почти единодушно (91%) споделят, че качеството на информациите драстично се разминава с количеството им.

 

Какво пише на етикета?  Според експертите, все повече хора се вглеждат все по-сериозно в етикетите. Наблюденията на 69 % от специалистите е, че потребителите търсят на първо място дали в прдуктите няма ГМО.

 

 

Никой не иска ГМО. Голяма част от анализаторите са категорични, че и през 2015 г. хората все повече ще държат на храни без ГМО и без глутен.

 

 

Правете правилния избор. Запитани кой е най-добрият съвет, който биха могли да дадат на своите пациенти, 51% от експертите по правилно хранене отговарят, че винаги препоръчват изборът на висококачествени, богати на полезни съставки продукти от всички хранителни групи. 47% съветват да се консумират колкото се може повече плодове и зеленчуци.

 

 

Не забравяйте – преяждането е опасно! Специалистите са единодушни, че злоупотребата с която и да било храна, е сред най-вредните неща, които човек може да причини на организма си. Всеки сам знае как се чувства организмът му след обилно преяждане.

 

 

Купувачите изискват. Каквито и нови трендове да се появят през настоящата година, експертите са на мнение, че клинетите винаги ще търсят храни, които покриват трите им основни изисквания – вкус, цена, качество. С тези неща те няма да направят компромис, независимо кое е на мода в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top