Search
Филтрирай по...

Кои са най-полезните билки при менопауза?

Менопауза

Обикновено менопаузата при жените започва на възраст между 50 и 52 години. Преди това е периодът на перименопауза, при който в продължение на 4 до 10 години се наблюдават хормонални промени. През периода на перименопаузата прогестеронът започва да се понижава, което води до по-кратък месечен цикъл, който настъпва на всеки 21 дни. Възможно е да се наблюдава по-силно кръвотечение. Понижените нива на прогестерон водят още до проблеми със съня и чувство за безпричинна нервна възбудимост.

Понижените нива на естрогена са свързани с пропускане на някои от месечните цикли и събуждания през нощта. Наблюдават се още симптоми като горещи вълни, промяна в теглото, проблеми със съня, вагинална сухота, сърбяща кожа, загуба на либидо и променливо настроение. Мигрените са характерни както за перименопаузата, така и за менопаузата.

Много видове билки, семена и корени на растения могат да се използват за подобряване качеството на живота през тези периоди от живота.

От тази статия ще разберете кои са най-ефикасните билки за осезаемо облекчение на симптомите при перименопауза и менопауза. Като бонус, Revita Ви предлага и списък с най-предпочитаните от жените продукти в подкрепа на хормоналното здраве!

Горещи вълни и нощно изпотяване

Изследванията показват, че около 85% от жените имат хормонални симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване през първите 1-2 години от перименопаузата. Това се дължи на спада в нивата на естрогена. Растенията, които помагат да помогнат за облекчаване на тези симптоми, включват:

витекс – тази билка повишава нивата на лутеинизиращия хормон, който помага за повишаване нивата на прогестерон. Може да помогне при обилна или кратка менструация, подпомага заспиването, облекчава болезнените гърди, подуването, депресията, главоболието, запека.

гроздовиден ресник – използва се при горещи вълни и регулира телесната температура.

китайска ангелика – помага при болезнена менструация, аменорея, предменструален синдром и облекчава симптомите на пери- и менопаузата като горещи вълни и занижено либидо.

Нервна възбудимост и лошо настроение

Много жени се чувстват по-изнервени от обикновено през перименопаузата и менопаузата. Хормоналните промени през тези периоди влияят негативно върху структурата и функциите на мозъка, паметта и концентрацията. Горещите вълни могат да причинят и временни проблеми с паметта. Revita Ви препоръчва:

ашваганда – мощно адаптогенно средство, което помага при нервна възбудимост, депресия, безсъние. Според едно изследване ашваганда повишава серумните нива на ДХЕА с 13.2%. ДХЕА е предшественик на естрогена и прогестерона. Има тонизиращо действие и повишава енергийните нива и менталната яснота.

Сърдечно здраве

Рискът от сърдечно-съдови заболявания драстично се увеличава през менопаузата в резултат от спад в нивата на естрогена. Пониженият естроген води до втвърдяване на артериите и загуба на еластичността им. В резултат се повишава и кръвното налягане, което пък влияе негативно върху сърцето. Възможно е да се появи и предсърдно мъждене (анормален сърдечен ритъм). Revita Ви препоръчва:

ленено масло – то е богато на омега-3 мастни киселини, разтворими фибри, (които се свързват с холестерола и го извеждат извън организма), лигнани (имат антиоксидантни, естрогеноподобни и детоксикиращи свойства). Лененото семе възпрепятства нарастването на плаките, които блокират артериите и увеличават риска от инфаркт или инсулт.

Костно здраве

Заниженият естроген по време на менопауза често ускорява разрушаването на костните клетки. За доброто здраве на костите по време на менопауза могат да помогнат следните билки:

глухарче – има тонизиращо и диуретично действие, съдържа витамините А, Е, С, К, В12. Това растение е богато на минерали, полезни за изграждането на здрави кости, включително калий, желязо, калций, магнезий, манган, цинк и фосфор.

люцерна – богат източник на калций, магнезий, силиций и бор, които подпомагат изграждането на нови кости и поддържат здравината и плътността на костите.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top