Зехтин Extra Virgin. Богат на мононенаситени мазнини, изключително полезни за сърцето. Студенопресованият зехтин съдържа антиоксиданти и полифеноли, ограничаващи действието на свободните радикали.
В рапичното масло са ниски нивата на наситени мазнини, а са високи нивата на моно-и полиненаситени мазнини. Маслото няма силен и натрапчив аромат, и се използва широко като предпочитана мазнина при готвене. То се отличава и с дълъг срок на годност.
Лененото масло също е добра мазнина за готвене, но то е и изключително полезно и като дресинг за салати, сосове и др. Маслото съдържа важни мастни киселини и хранителни вещества, има приятен аромат, но трябва да се използва и консумира бързо, защото има много кратък срок на годност. Някои съвременни изследвания показват, че употребата на ленено масло може да намали риска от инсулт с до 37%, а само една лъжица от него в дългосрочен план понижава кръвното налягане с 10 единици при хипертониците.
Коментари (0)
Нов коментар