Учените са проверили върху 15 доброволци как пилешката супа, студената и горещата вода са въздействали на въздушния поток към носа и отделянията от него. Както всяка гореща течност, пилешката супа подобрява отделянето на секрети, очиства дихателните пътища и укрепва механизма на защита на носа, което възпрепятства инфекцията да попадне в организма. Зеленчуците в супата подпомагали премахването на възпаленията. Това се дължи на органосулфидите (вещества които се съдържат в чесъна и лука), които заедно с витамин D стимулират производството на имунни клетки – макрофаги.
Витамин А и каротиноидите (от морковите) способстват за производството на антитела. Витамин Е и цинк въздействат на концентрацията на лимфоцитите. Всички те се усвояват по-лесно заедно със супата. Ако в нея се добави краве масло, то се подобрява усвояването на витамините D, A, K, E. До аналогичен ефект води и използването в менюто на зеленчуци, плодове, семки, орехи, белтъчини.
Коментари (0)
Нов коментар