Search
Филтрирай по...

Костен бульон: супер храна за костите и още нещо

 

Днес ще споделим с вас една рецепта, перфектно допълваща вашия здравословен хранителен режим. Става въпрос за домашния костен бульон, който е отлична алтернатива при настинка и грип, стомашно-чревни нарушения, проблеми с костите и ставите, умора и др.

Костният бульон е мощна суперхрана, източник на уникална комбинация от хранителни вещества, които подпомагат цялостното оздравяване на тялото.

 

 Знаехте ли, че…

-костният бульон е перфектен източник на желатин – веществото, което се получава при процеса на хидролиза на колагена от животинските хрущяли и кости. Желатинът привлича и задържа течности, включително храносмилателни сокове, което е много важно за успокояване лигавицата на червата и правилното храносмилане. Но ползите от желатина съвсем не приключват до тук. Редовната консумация на желатин е гаранция за поддържане на здрави кости, стави, коса, кожа и нокти.

-Костният бульон намалява както болката в ставите, така и възпалението. Това се случва благодарение на силния противовъзпалителен ефект на аминокиселини като глицин, пролин, аргинин и др.

-Костният бульон съдържа големи количества калций, магнезий и други хранителни вещества, които играят важна роля в образуването на здрави кости.

 

 

Костният бульон се използва като основа на диетата при Чревно-психологически синдром, който се повлиява много добре от хранителен режим, въстановяващ нормалнмата чревна флора.

 

Според теорията за Чревно-психологическия синдром, съществува тясна връзка между функционирането на храносмилателната система и мозъка. Терминът Чревно-психологически синдром е въведен от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, диетолог и невролог. Тя е убедена, че много неврологични и психични заболявания сред които аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и др., до голяма степен се дължат на нарушената чревна флора. Става въпрос за свръх растеж на чревната флора, който често е резултат от намалена стомашна киселинност и лошо хранене, прием на антибиотици, отслабена имунна система и др. Д-р Макбрайд твърди, че мозъчната функция и поведението много често са свързани с чревни разстройства. Диетата на д-р Макбрайд, известна като ЧИПС диета (GAPS diet – Gut and Psychology Syndrome) и създадена възоснова на Сецифичната въглехидратна диета (СВД), е предназначена предимно за лечение на болестта на Крон, дивертикулит, улцерозен колит, дивертикулит, епилепсия, диспраксия, дислексия, дефицит на вниманието, автоимунни болести и др.

 

Костният бульон е неизменна част от ЧИПС диетата, защото е полезен за клетките на стомашната лигавица, наречени микровласинки, които обработват жизнено важните за правилното храносмилане вещества и ензими. При по-сериозни проблеми с храносмилането, тялото почти винаги реагира с възпаление, алергична реакция и други симптоми. Стомашно-чревните нарушения са в основата на много алергии и автоимунни заболявания, а когато организмът се задръсти с токсини, рискът от развитие на нврологично или психично заболяване, значително се увеличава. Най-общо, ЧИПС диетата изисква да се елиминират всички провъзпалителни храни, както и тези, които се са трудно смилаеми. Една от основните храни е костният бульон, който освен че е лесно смилаем, съдържа имуностимулиращи компоненти, които са фундаменталните градивни елементи за лечение на автоимунните заболявания.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top