B12 Methylcobalamin/ Витамин В12 (метилкобаламин) x 210 сублингвални таблетки
Защо сурова храна? Храненето със сурови храни се основава на схващането, че най-здравословната храна е непреминалата през топлинна обработка. Огромната част от храните се приемат съвсем сурови, но все пак се допуска загряване на някои от тях до температура между 40-50 градуса по Целзий. Почитателите на суровоядството смятат, че топлинната обработка унищожава ензимите в естествения им вид, а ензимите според тях са живата енергия на храната, която спомага качествената й абсорбция. Според тази философия, прекаляването с готвена храна, натоварва човешкия организъм и води до разстройства на храносмилателния тракт, дефицит на различни важни елементи, наднормено тегло и по-бързо състаряване.
Какво да консумираме? Суровоядската диета има няколко варианти. Някои от поддръжниците й не консумират месо и животински продукти, спазвайки абсолютно вегетариантство. Други пък, освен останалите храни в суров вид, хапват и сурови животински продукти. А има и такива, които не следват режима в цялата му строгост. Истината обаче е такава, че суровите и пресни храни, действително детоксикират организма.
Подготовка на суровите продукти. Повечето плодове, зеленчуци и ядки могат да се консумират както обикновено сте свикнали. В останалите случаи накисвате храната или я сушите. Поставени в стъклен съд и залети с достатъчно вода, продуктите престояват за необходимото време. Продължителността може да бъде от 2 до 24 часа, на температура от 20-25 градуса по Целзий. Преди да пристъпите към хапване, трябва да ги изплакнете добре под течаща вода. Сушенето пък, е друг начин за обработка. За целта има специален уред, наречен дехидратор за храна. Той може ефективно да изсуши всички видове плодове и зеленчуци.
Каква храна да избягвате, освен готвената? Част от зърнените храни, като зрелият фасул и соята например, са непрепоръчителни за сурова консумация дори след накисване, тъй като са доста трудносмилаеми. Гъбите, картофите, граха, пащърнака, също се избягват. Почитателите на суровоядството, принципно избягват и храни, при които са използвани консерванти и оцветители, както и отглежданите с пестициди.
Ползи от суровоядството. Имайки предвид, че суровата храна запазва всичките си полезни компоненти, значителна част от които се губят при химичната и термична обработка, не съдържа наситени и транс мазнини, богата е на фибри, витамини и полезни минерали, можем да заключим, че наистина е полезен вариант. Човек отслабва съвсем здравословно, детоксикира организма си, кожата придобива свеж вид, тялото и ума са заредени с енергия. Освен всичко останало, суровоядството спомага за подобряване на киселинно-алкалния баланс.
Рискове при дългосрочно придържане към „суровия” режим. Както всичко прекалено, така и при този режим е възможно да има известни рискове. Един от тях е дефицит на витамин В12, недостиг на желязо, цинк и омега-3 мастни киселини. Един от начините това да се избегне е приемът на хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали, както и максимално разнообразна меню.
Хората, страдащи от хипогликемия, диабет и тегло под нормата, също трябва да пристъпят внимателно към суровоядството. Освен това в случаи на заболявания на храносмилателния тракт, суровоядството също не е препоръчително.
Revita Ви препоръчва:
Коментари (0)
Нов коментар