Search
Филтрирай по...

К2: най-важният витамин за здравето на костите, зъбите и сърцето!

Витамин К2

 

Повечето хора никога не са чували за витамин К2. Той е много ценно хранително вещество, но за съжаление се среща рядко в западната диета.

Витамин К е открит през 1929 г., като основен хранителен компонент, отговорен за съсирването на кръвта (кръвосъсирването). Информацията за него е поместена в немско научно списание, където витаминът бива наричан „витамин на коагулацията” и именно оттам по-късно получава наименоването си на витамин К.

*Коагулацията е процеса на кръвосъсирване, който предпазва организма от силни кръвозагуби.

Откритието е направено от легендарния зъболекар Уестън Прайс, който в началото на XX век пътува по света, изследвайки връзката между начина на хранене и болестите. Той открива, че някои продукти са източник на неидентифицирано хранително вещество, осигуряващо защита срещу кариес, хронични заболявания и др. Това вещество е именно витамин К.

Съществуват две основни форми на витамин К – К1 (филохинон), срещащ се предимно в зеленолистните зеленчуци и К2 (менахинон), който се съдържа в животинските и ферментиралите продукти. К2 има различни подвидове, но най-важните са МК4 и МК7.

Съвременните изследвания са единодушни, че витамин К2 изпълнява жизнено важни функции в човешкия организъм. Основното му действие е да активира протеините, от които зависи разпределението на калция в тялото, като по този начин укрепва дейността на редица органи и системи в тялото.

Нека разгледаме по-подробно как точно действа витамин К2!

 

-Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Натрупването на калций в артериите е много сериозен рисков фактор по отношение на сърдечносъдовите болести. Установено е, че витамин К2 предотвратява отлагането на калция в артериите и по този начин поддържа нормалното състояние на сърцето и сърдечносъдовата система. Според много изследвания, допълнителният прием на К2 намалява риска от калцификация на артериите с 52% и с 57% риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.

 

-Подобрява здравето на костите и намалява риска от остеопороза

Остеопорозата е често срещано заболяване в западните страни, особено сред жените. К2 може да бъде от огромна полза и тук, тъй като активира калций-свързващата активност на два протеина – т. нар. матричен GLA протеин и остеокалцина, които доптинасят за изграждането и поддържането на костите.

Едно ново проучване, обхващащо 244 жени в менопауза установява, че при онези от тях, които приемат добавки със съдържание на К2 рискът от намаляване на костната минерална плътност е значително понижен.

Според друго проучване, редовният прием на К2 намалява риска от фрактури на гръбнака с 60% и със 77% – риска от бедрени фрактури. В съответствие с тези констатации, все повече специалисти препоръчват допълнителен прием на К2.

 

-Подобрява здравето на зъбите

Възоснова на ролята на К2 в костния метаболизъм и множество проучвания върху животни, може да се твърди, че К2 влияе положително и върху състоянието на зъбите.

Един от основните протеини, от които зависи състоянието на зъбите, е остеокалцинът – протеинът, за който по-горе уточнихме, че е важен за костния метаболизъм и се активира именно от К2. Остеокалцинът задейства механизъм, който стимулира образуването и растежа на нов дентин, намиращ се точно под зъбния емайл.

 

Кои храни са източници на витамин К2?

Витамин К2 се съдържа основно в някои животински и ферментирали храни, като черен дроб, яйчен жълтък, кисело зеле, натто (традиционна японска храна, приготвена от соеви зърна, ферментирани с естествена закваска от Bacillus subtilis var.natto), мисо (традиционна японска подправка, обявена за една от найполезните в цял свят).

Въпреки че витамин К2 може да се произвежда и от чревните бактерии в дебелото черво, се счита, че широкоспектърните антибиотици увеличават риска от недостиг на К2.

Витамин К е мастно-разтворим витамин, което означава, че животинските продукти с ниско съдържание на мазнини.

Добър вариант е, ако се спрете на витамин К2 под формата на добавка, да комбинирате приема му с витамин D, тъй като така действието му е още по-ефективно.

Revita Ви препоръчва:

Витамин К2 на канадската компания Natural Factors:

Витамин К2

-Регулира разпределението на калция.

-Спомага за правилното изграждане на костите.

-Намалява риска от остеопороза и фрактури.

-Значително намалява загубата на костната плътност.

-Поддържа здравето на зъбите.

-Предотвратява калцификацията на стените на артериите и по този начин намалява риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения.

-Играе ключова роля за регулиране на кръвната захар и ендокринната система като цяло.

Витамин К2 на канадската компания Natural Factors, е получен от традиционната японска храна натто-ферментирали соеви зърна. Всяка капсула е източник на 100 µgМК-7(менахинон-7).

 

1 thought on “К2: най-важният витамин за здравето на костите, зъбите и сърцето!”

  1. Димитър Димитров

    Отдавна приемам витамин К2 и наттакиназа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top