Search
Филтрирай по...

Лекарите предупреждават: никога не игнорирайте тези симптоми!

Симптоми

 

Никой не познава тялото ви по-добре от вас, тъй че вслушвайте се в него и не омаловажавайте неговите сигнали. Колкото и незначителни да ви се струват на пръв поглед, може да се окаже, че ранното им диагностициране ще ви предпази от по-нататъшни доста поо-сериозни усложнения.

 

Да обръщате внимание на себе си, на начина, по който се чувствате – както физически, така и психически, е един от най-важните инструменти за предотвратяване на евентуални фатални последствия, като сърдечен удар например.

 

Д-р Лен Лихтенфелд от Американското онкологично дружество съветва: „Вие най-добре познавате тялото си. Когато забележите и почувствате нещо нередно, когато макар за кратко се чувствате сякаш сте на „изключен режим”, обърнете си внимание! В никакъв случай не игнорирайте симптомите!”

 

Разбира се, това не означава да се превръщате в хипохондрици, понякога симптомите наистина са временни последствия в резултат от недоспиване, умора, работа до късно… Някои сигнали обаче, подсказват, че трябва веднага гтрябва да се потърси лекарска помощ. Неврохирургът д-р Кейт Л. Блек пише в научните си материали, че докторите в днешно време са много по-загрижени за симптомите, които се развиват бързо, отколкото за онези, които дълго остават скрити и се развиват в продължение на много време.

 

Предлагаме ви кратък списък на едни от най-важните сигнали, чрез които тялото ни предупрежава, че здравето ни е в опасност!

 

Болки в гърдите. Сериозен симптом, който в над 85% от случаите изисква спешна медицинска помощ. Болката, както и стягането често сигнализират инфаркт, но могат да показват и сърдечно заболяване или кръвен съсирек.

 

Според д-р Шилпи Арагвал при болка в областта на гърдите, особено когато е придружена със задух, изпотяване или гадене, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

Внезапно и силно главоболие. Според специалисти от клиниката в Кливланд, внезапното силно главоболие може да е признак на по-сериозно животозастрашаващо състояние, известно като интактен мозъчен аневризъм.

При внезапна поява на силна и остра болка в главата, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро.

Мозъчната аневризма представлява болестно разширение на кръвоносен съд, при което има висок риск от спукване. Силното главоболие може да означава и, че имате менингит или херпес зостер.

Чувство на внезапно объркване. Внезапното объркване, както и пълната неспособност за концентрация могат да бъдат сериозен показател, че нещо не е наред. Подобно странно поведение в огромна част от случаите е индикатор за мозъчен тумор, мозъчен кръвоизлив или дори инсулт. В по-лекия случай, може да е признак за ниска кръвна захар, дехидратация или дори инфекция.

Д-р Дейвид Бронсън пише: “Смъртността в случаите на усещане за тежко объркване е доста висока. Затова навреме трябва да разберете какво се случва.”

 

 

Необяснима загуба на тегло. Загубата на тегло в рамките на 5 и повече процента в продължение на относително кратък период от време, е симптоми на няколко вида рак. Затова от първостепенно значение е да се направят необходимите изследвания. Другите възможности са диабет, депресия и проблеми с ендокринната система.

Според д-р Джулиън Шинк необяснимата загуба на теглоч есто върви ръка за ръка с рака на дебелото черво.

 

Светли петна. Проблясъците светлина пред очите или други странности в зрението, са сигурен показател, че имате нужда от преглед. Всичко това, както и замъгляването, могат да сигнализират отлепване на ретината, което пък да доведе до трайна и необратима загуба на зрението.

 

Постоянна температура. Това състояние показва, че рискът от менингит, инфекция на пикочните пътища или дори някои форми на рак като левкимия или лимфом, е висок.

 

Недостиг на въздух. Има много ситуации, като например интензивна физическа активност, които могат да бъдат причина за затрудненото дишане. Но ако продължително време не можете да си поемете въздух и това е съпроводено с болка в гърдите, треска, хрипове и др., трябва веднага да посетите лекар. Неспособността да си поемете въздух може да подсказва за кръвен съсирек или белодробно заболяване – състояния, изискващи спешно диагностициране и лечение.

 

Подути крака. Подутите крайници сигнализират за натрупване на течности, резултат от сърдечна недостатъчност, нарушено функциониране на щитовидната жлеза или венозни проблеми. Ако състоянието е съпрожодено с болка ж долната задна част на крака, може да става въпрос и за кръвен съсирек.

Според д-р Джейкъб Тейтелбаум, ако при огъването на пръстите на краката нагоре има болка, това също може да означава наличие на кръвен съсирек.

 

Внезапна, силна болка в корема. Внезапната болка в стомаха определено е знак, че скоро трябва да се видите с лекаря си. Тази силна болка може да е признак на аортна аневризма или други нарушения, свързани с притока на кръв. Ако тя е придружена от гадене и повръщане, може да имате камъни в жлъчката.

Д-р Ричард Деси пише: “Ако става въпрос за аневризма на стомаха, болката обикновено е внезапна и тежка, и е централизирана в областта около пъпа.”

 

Постоянна умора. Всеки се чувства изморен понякога, но ако изтощението е дългосрочно е твърде възможно да става въпрос за рак на храносмилателната система, хипотиреоидизъм, анемия, или дори депресия. При всички случаи е важно да отидете на лекар.

Издание WebMD отбелязва, че когато щитовидната жлеза е слабо активна, а метаболизма забавен, човек може да се чувства муден и отпуснат.

Все пак нормалните нива на умора не са сигнал за тревога. Но ако състоянието се превърне в тенденция, е важно причината за появата му да се открие навреме.

 

Болки в таза. Болката в таза, независимо дали остра или тъпа, може да сигнализира за апендицит, бъбречна инфекция, заболяване на нервите или дори херния. В случай на нараняване, болката в таза може да означава възможни счупен таз. Списъкът на възможните причини тук е дълъг, така че не оставяйте проблема нерешен.

 

Прекомерно уриниране. Честото уриниране може да е индикация, че пикочният мехур е притиснат от кисти. Те обикновено са доброкачествени, но състоянието изисква бърза среща с уролог.

Според д-р Джулиън Шринк, честото посещаване на тоалетната по малка нужда е сигнална лампичка, че нещо със сигурност не е наред и то съвсем не е маловажно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top