Search
Филтрирай по...

Лечебната сила на ръцете – Рейки

Наскоро попитах в скайпа моя позната, която се интересува от рейки ( беше болна от грип):

– А искаш ли Рейки?

– Не знам какво да направя… – отговори.

Обясних й.

– Правила съм нещо подобно и преди, когато не се чувствам добре, идваше ми отвътре! – изненадано каза тя.

– Виждаш ли, ето това е рейки – нещо, което имаме, но сме забравили за него.

Тези, които са запознати с древните ръкописи казват, че възможността и способността да лекуваме и да се самолекуваме чрез полагане на ръцете върху тялото съществува още от началото на човешкия род, но с времето е загубена.

Останал е обаче някакъв импулс неволно да поставяме ръка на болното място, а от детството си помним вълшебството на мамината целувка.

През 1922 година японецът Микао Усуи, създавайки метода рейки, възродил тази възможност. Високо ерудирана личност, с познания във всички области на човешката мисъл, будистки монах, съответно практикуващ висши форми на медитация, със задълбочени познания в областта на източната медицина и философия, доктор по литература, след продължителна медитация, той “видял” метода, а впоследствие го описал и започнал да го преподава. Нарекъл го “Съкровено изкуство за постигане на щастие, чудодеен лек за всяка болест – Рейки”. Рейки нарича метода, така обозначава и енергията, с която се работи. В превод – универсална жизнена сила, духовна жизнена енергия.

Всеки, който се посвещава на Рейки и я превръща в свой начин на живот, път в живота, след години практика придобива свое собствено разбиране за тази енергия, за нейната същност и въможности, за възможностите на метода. Всичко, което е написано за рейки е разбирането, придобито с личен опит от практикуването на метода, наблюдения на резултатите и медитация върху постигнатото. Тази информация е, разбира се, подобна, защото всички черпим от едно и също информационно поле, но все пак се различава поради разлики в културата, образованието, нивото на развитие и традициите, в които всеки е възпитан.

Методът Рейки може да се практикува от всеки, който е готов за това. Необходимо е да може съзнателно да мести ръцете си по тялото в определени позиции, посочени от създателя Микао Усуи или мислено да си представя как го прави. След определено специфично обучение, ръцете на практикуващия стават проводници на енергията рейки и тя преминава в мястото под тях, най-общо казано. У нас по подобен начин лекуват така наречените екстрасенси. Има известни различия в методиката, но енергията е една и съща – жизнената енергия, която оживотворява всяко същество, всяко “Божие създание”. В Япония я наричат ки, в Китай – ци, Парацелз (немски лекар, естественик и философ) я именува Архея, а Месмер (немски лечител, смятан за родоначалник на съвременната хипноза – животен магнетизъм, в Индия е прана.

Във всяка религия, всяка философия, всяка култура има наименование за тази енергия. Всеки буден ум достига до разбирането за Енергията или го доразвива. В християнството тази универсална енергия с висш разум се нарича бог.

Независимо от името и разликите в разбирането на различните школи, учения, традиции, Енергията работи като ни дарява с живот, здраве, радост, хармония, любов, благополучие.

В тази рубрика ще говорим за енергията рейки, за метода, за предпоставките, за резултатите, за всичко, което ни вълнува по отношение на човешките възможности за самоизцеление и целителство. Ще споделяме успехите и неблагополучията си, ще увеличаваме познанията си и ще се радваме на усещането, че не сме сами.

Д-р Аелита Петрова

Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
Учител по рейки

Очаквайте скоро първата статия в новата ни рубрика „Рейки“, посветена на това „Що е то рейки“. Очакваме и Вашите предложения.

2 thoughts on “Лечебната сила на ръцете – Рейки”

 1. Габриела Георгиева

  Интересувам се от курс по Рейки

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Това е страницата на Рейки центъра, където съм се обучавала. https://bgreiki.eu/
   Телефон и поща: 0888764542 ; 0895494436 ; 024701920
   E-mail: reiki@dir.bg, където да се обадите, за да получите актуална информация и да запишете час за обучение, ако желаете. Ще им се обадя за Вас.

   д-р Аелита Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top