Search
Филтрирай по...

Ликопен – мощен антиоксидант и още нещо

Red tomatoes on white background IIIЛикопенът е наситено червен фитохимикал от групата на каротеноидните пигменти. Именно на него някои плодове и зеленчуци дължат ярко червения си цвят. Той притежава уникална антиоксидантна активност, която подпомага неутрализирането на свободните радикали в организма. Според повечето проучвания, ликопенът е по-ефективен антиоксидант от повечето каротеноиди, включително и от бета-каротина.

За да функционира правилно, тялото се нуждае от 25 до 75 mg ликопен всеки ден. Не отдавна, Американското общество за борба с рака предостави резултати от изследвания, според които ликопенът понижава риска от някои видове рак, и особено – рак на простатата, на белия дроб и на стомаха.

Доклад, публикуван в издание  Endocrine-Related Cancer показва как ликопенът може да предотврати или да забави развитието на рак на простатата. Статията разказва как 32 пациенти, диагностицирани с рак на простатата ежедневно са приемали по 30 mg ликопен под формата на хранителна добавка. В края на експеримента, продължил 3 седмици, се оказало, че много от раковите клетки били напълно унищожени, следствие допълнителния прием на ликопен.

Освен доказателствата за противораковото дейстиве на ликопена, съществуват данни, според които допълнителният му прием понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, дегенерация на макулата и остеопороза. Изследване от 2011 г., публикувано в изданието Osteoporosis International показва благоприятното въздействие на ликопена върху 60 жени в менопауза. У всички тях била установена повишена костна резорбция, която основно се свързва с повишен риск от развитие на остеопороза. В продължение на 4 месеца, жените трябвало да приемат по 15 mg ликопен всеки ден. В края на лечението, учените установили значителен спад в маркерите за костна резорбция при повече от половината участнички.

В един от броевете на издание Nutrients, са изнесени резултати върху действието на ликопен при пациенти с хипертония. Те показват, че приемът на 12 mg ликопен на ден води до значително понижение в нивата на кръвното налягане.

Особено интересни са данните, публикувани в издание Oral Health & Preventative Dentistry, според които ликопенът се оказва чудесно средство за поддържане на оралното здраве. В изданието са публикувани различни изследвания, чиито резултати показват, че допълнителният прием на 8 mg ликопен дневно, намалява възпалението и кървенето на венците, както и образуването на плака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top