Search
Филтрирай по...

Магнезий: потиска симптомите при затлъстяване!

магнезий, затлъстяване

 

Понякога симптомите, които вървят редом със затлъстяването, могат да се проявят и при хора с нормално телесно тегло. Най-често те включват инсулинова резистентност, висока кръвна захар на гладно, високо кръвно налягане и високи нива на триглицериди.

Според нови проучвания, причината за всичко това може да се крие в ниския магнезиев статус. Следователно, при наличие на тези състояния, допълнителният прием на магнезий би могъл да подобри метаболитния профил.

 

След калия, магнезият е най-разпространеният минерал в клетките на тялото. Той изпълнява множество функции, като една от основните се отнася до способността му да активизира определени ензими. Магнезият е съществен кофактор в ензимните процеси, свързани с производството на енергия, инсулиновата дейност и регулацията на глюкозата, липидния метаболизъм и кръвното налягане.

 

Магнезиевият дефицит е един от най-често срещаните, като основни причини за това могат да бъдат висок прием на калций от храната (за сметка на магнезия), злоупотреба с алкохол, прием на диуретици или орални контрацептиви, чернодробни и бъбречни заболявания и др.

 

Резултатите от множество съвременни двойно-слепи клинични проучвания показват, че приемът на магнезий подобрява:

  • инсулиновата чувствителност
  • метаболизма на триглицеридите и холестерола
  • глюкозния метаболизъм
  • състоянието при хипертония

 

 

Магнезиевите добавки са налични в няколко различни форми, като едни от най-добре усвоимите са магнезиев цитрат, магнезиев аспартат и др.

Всяка доза от магнезиевия цитрат на канадската марка Natural Factors, предоставя 300 mg магнезий. Магнезиев цитрат е в прахообразна форма. Една мерителна лъжичка се разтваря в чаша топла вода. Препоръчително е така приготвената напитка да се приема вечер преди лягане, тъй като има данни че магнезиевият цитрат подобрява и качеството на съня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top