Search
Филтрирай по...

Мазната кожа- винаги чиста!

Мазната кожа е лъскава, пореста и бледа на цвят. Често, страдащите от хронично мазна кожа имат не само уголемени пори, но и пъпки, и други смущаващи дефекти. Клетките са склонни да образуват черни точки,а  мастните жлези са свръхактивни и произвеждат повече себум (секрет, отделян от мастните жлези), отколкото е необходимо.С течение на годините, кожата придобива груб вид, поради драстичното уголемяване на порите.

 

 

Уголемяване на порите

 

 

 

Причини за омазняването на кожата:

 

– Наследственост

 

– Диета

 

– Хормонален дисбаланс

 

– Бременност

 

– Противозачатъчните хапчета

 

– Козметиката, която използвате

 

– Висока влажност на въздуха

 

 

Мазната кожа е по-често срещана по време на юношеството ,поради хормоналните изменения, но проблемът е типичен за всяка една възраст. Отделянето на себум намалява след приключване на пубертета. По време на бременност или менопауза, често се появява хормонален дисбаланс, който може да повиши активността на мастните жлези. Мазната кожа е сред проблемните, защото често е склонна към различни възпаления и раздразнения.

 

 

Много хора имат по-омазнена кожа само в определени участъци и суха или нормална- в други. Това е състояние, известно като комбинирана кожа.

 

Грижа за мазната кожа

 

 

Голямото предимство на този тип кожа е, че тя много по-бавно старее, в сравнение със сухата и нормална кожа.Но тя също се нуждае от специална грижа и обилно почистване два пъти дневно с топла вода и сапун, за да се предотврати запушването на порите, което може да доведе до образуване на пъпки или черни точки. Избягвайте агресивните козметични продукти, които унищожават естествената влага и насърчават лющенето. Те могат да предизвикат реакция, известна като реактивна себорея, където мастните жлези работят извънредно, за да се компенсира загубата на естествена мазнина, отделяна от дермалните клетки.

 

 

Избягвайте продукти, които правят кожата опъната и дехидратирана. Те предизвикват свиване на най-горния слой клетки, като по този начин не им позволяват „да дишат”.

 

 

За почистване използвайте хидратиращи продукти, тъй като те разтварят себума най- ефективно. Винаги пазете кожата си много чиста. И все пак, ограничавайте измиванията на лицето си до два или три пъти дневно. Твърде честото измиване стимулира дермалните клетки да произвеждат повече себум.

 

 

Изберете внимателно продуктите за почистване на лицето. Избягвайте използването на сапуни или почистващи гелове със силно химично съдържание, без изкуствени добавки и аромати. Измивайте лицето си с топла вода, защото тя разтваря мастните натрупвания по-добре от хладката или студена вода.

 

 

Ако кожата ви е изключително мазна, три или четири измивания дневно няма да са излишни. При такива случаи не е необходимо ежедневното използване на  овлажняващи продукти.

 

 

Когато прочиствате лицето си, масажирайте с върховете на пръстите, като движенията извършвайте в посока нагоре и навън. Винаги измивайте много добре сапуна от кожата си, за да не се получават дразнения и алергични реакции.

 

 

Ако кожата ви е мазна, но същевременно люспеста,можете да се справите с проблема с помощта на дълбоко почистване с ексфолиант. Процедурата се прави веднъж седмично, като след ексфолиране се нанася хидратиращ крем.

 

 

Глинените и калните маски също оказват много добър ефект върху този тип кожа. Ако тя е и чувствителна, използвайте бяла или розова глина. Тези разновидности са специално предназначени за успокояване и освежаване на кожните клетки.

 

 

Препоръчително е също така да сменяте по-често калъфката на възглавницата си.Целта е да сте сигурни, че кожата няма контакт със замърсена повърхност, тъй като в противен случай порите се замърсяват и запушват.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top