Search
Филтрирай по...

Макулна дегенерация – лечима ли е и кои природни средства помагат?

Макулна дегенерация

Свързаната с напредване на възрастта макулна дегенерация е прогресивно хронично заболяване на очите, което е основна причина за загуба на централното зрение при хората в развитите държави. Заболяването уврежда централната част на ретината и не води до пълна загуба на зрение – обикновено пациентите запазват периферното си зрение.

Причини за развитие на макулна дегенерация

Основен фактор е възрастта, като хората над 50 години са по-предразположени. В световен план заболяването е третата най-често срещана причина за ослепяване при хората в напреднала възраст.

Другите рискови фактори биват фамилна обремененост, генетични аномалии, тютюнопушене, наднормено тегло, висок прием на наситени мазнини и дефицит на омега-3 мастни киселини в диетата, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане, прекомерно излагане на очите на слънце. Недостатъчният прием на витамините А, С и Е, и на минерала цинк също има връзка с развитието на тази болест.

Видове макулна дегенерация

Съществуват 2 форми на макулна дегенерация – суха и влажна. Всички те започват като суха макулна дегенерация и някои форми могат да преминат във влажна (около 15%). Влажната макулна дегенерация се дължи на развитието на анормални кръвоносни съдове под ретината, които предизвикват подуване на макулата. Това може да доведе до отлепяне на макулата от епитела на ретината.

Симптомите при суха макулна дегенерация включват бавна и безболезнена загуба на централно зрение в двете очи, затруднено четене и забелязване на фините детайли, замъглени очертания на предметите, поява на слепи петна в зрителното поле. При влажна макулна дегенерация заболяването прогресира много бързо – за няколко дни или седмици. Възможно е да бъде засегнато само едното око, което затруднява гледането на телевизия и четенето.

Диагнозата се поставя от офталмолог, който чрез осветяване вътрешността на окото може да забележи признаците на сухата макулна дегенерация. За установяване на влажната макулна дегенерация се използва метод, наречен флуоресцеинова ангиография.

Лечение

Уврежданията, предизвикани от макулната дегенерация, са необратими и нелечими. С напредване на болестта пациентите ще се нуждаят от очила, за да могат да се адаптират към загубата на централно зрение. При влажната макулна дегенерация за намаляване загубата на зрение може да са полезни инхибиторите на ендотелния растежен фактор. Лазерната фотокоагулация е метод, който се оказва ефективен при 20% от пациентите с влажна макулна дегенерация. Фотодинамичната терапия включва инжектиране на фоточувствителна боя, която се натрупва в новообразуваните кръвоносни съдове и се активира от инфрачервената светлина. Тази активирана боя уврежда заобикалящите анормални кръвоносни съдове. В наши дни тази терапия рядко се прилага. Стандартното лечение на влажна макулна дегенерация е свързано с инхибиторите на ендотелния растежен фактор. Те блокират развитието на кръвоносните съдове и помагат за намаляване отока на макулата и възстановяване нормалната структура на окото. Тези инхибитори се прилагат чрез инжекция в окото. Ако лечението е успешно, инжекциите се прилагат на всеки 2 до 4 седмици. Най-често срещаният страничен ефект е свързан с болки и бактериална инфекция.

Контрол на рисковите фактори

Прекратяване на тютюнопушенето и поддържане на здравословно тегло са основните промени, които могат да забавят или предотвратят развитието на болестта. Все още не съществува лечение за тази болест, поради което фокусът е върху ранната диагностика и откриване на признаците за прогресиране на болестта. При поставяне на диагноза лекарите и пациентите трябва да обсъдят методи за забавяне на прогресията и запазване на зрението. Най-новите изследвания търсят нови опции за лечение и ефективни превантивни мерки.

Превенцията е много важна

Макулната дегенерация не е лечима, ето защо превенцията е много важна. Има хранителни вещества, като например лутеин, които предоставят съществени ползи за пациентите с пигментационни промени в макулата или признаци на атрофия или клетъчна смърт на макулата. Добавките с лутеин могат да намалят риска от усложняване симптомите на болестта с около 25%. Тъй като окислителният стрес играе важна роля за развитието на макулна дегенерация, лутеинът, който има мощни антиоксидантни свойства може да забави или дори предотврати заболяване. Лутеинът е фитонутриент, принадлежащ към групата на каротеноидите, който се отличава с изключителни антиоксидантни свойства. Лутеинът неутрализира свободните радикали и предотвратява увреждането на клетките, които изграждат тъканите. Той е и естествен пигмент на макулата, който поглъща светлината, предпазвайки очите от вредните ефекти на слънчевите лъчи.

Revita Ви препоръчва комбинираната формула на канадската марка Webber Naturals:

  • SuperVision® Билкова формула с лутеин – подпомага нормалното състояние на ретината, макулата и кръвоносните съдове на окото. Осигурява оптимална защита срещу различни рискови фактори, включително ежедневна работа на компютър, напредване на възрастта и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top