Search
Филтрирай по...

Мигрената при жените удря често и сърцето

Мигрена с аура е втората по значимост причина, след високото кръвно, която крие риск от инфаркт или инсулт. Става дума за мигрената с аура, която предизвиква зрителни смущения като заслепяващи отблясъци или изтръпване на лицето и ръцете. Това казва д-р Тобиас Курт от Френския институт по здравеопазване и медицински изследвания  в Бордо, Франция. Той работи като изследовател за болница в Бостън, САЩ  (Brigham and Women’s Hospital) и проучването му бе публикувано от Американската академия по неврология.

Изследването е продължило 15 години в САЩ и е обхванало 27 860 жени. 1435 от тях страдат от този вид мигрена с аура. През 15-те години на проучването са установени 1030 сърдечни пристъпа, инсулт и смърт. В групата на жените с мигрена аура рискът от инфаркт бил тройно по-висок.

Резултатите подсказват на страдащите от мигрена с аура, че трябва да променят из основи начина си на живот с цел минимизиране на риска от сърдечен удар . Те не бива да  пушат, трябва да се хранят здравословно и да поддържат нормално тегло, да правят много упражнения и да понижат кръвното си налягане, съветва Курт, цитиран от АФП. Според ученият около 15% от жените в САЩ и Франция страдат от този вид мигрена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top