Search
Филтрирай по...

Младите потребители на социалните медии са заплашени от депресия

Социални медии

 

Отделяйки повече време на интернет и социалните медии, младежите сериозно рискуват да развият депресия, сочат резултати от скорошно изследване на учени от Питсбъргския университет. Според авторите му депресията, породена от прекомерното използване на интернет и социални медии до 2030 г., може да достигне епидемични нива в развитите общества с добри доходи.

Изследване на учени от Питсбъргския университет

Проучването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ и е публикувано в научното издание Depression and Anxiety. Това е първият най-мащабен експеримент, проследяващ връзката между развитието на депресия и по-широк диапазон от социални медии. Предишни изследвания по темата, фокусирани единствено върху една социална медийна платформа, са давали противоречиви резултати.

„Тъй като социалните медии са се превърнали в интегриран компонент на общуването между хората, е важно да намерим баланса, с други думи да отичтаме както ползите от употребата на интернет, но и рисковете, които те носят.”, категоричен е водещият изследването д-р Брайън А. Примак, директор на Центъра за изследване на социалните медии, технологиите и здравето към Питсбъргския унверситет.

Още през 2014 г., д-р Примак и колегите му изследват повече от 1000 души, на възраст межу 19 и 32 години. За оценка на депресията, учените използвали специални въпросници, в които се споменавали 11 най-популярните социални медии: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine и LinkedIn.

Оказало се, че участниците използвали социалните медии около 61 минути на ден и посещавали различни профили в социалните медии около 30 пъти седмично. Резултатите показали, че над една четвърт от участниците имат високи показатели за депресия.

Мнението на Д-р Луи Лин:

Д-р Луи Лин, също от екипа на д-р Примак пък, акцентира на един важен момент  – а именно, че по отношение на депресията и социалните медии, много често не е ясно кое е причина и кое – следствие.

Д-р Лин смята, че в редица случаи хората се обръщат към социалните медии, за да запълнят вече съществуваща празнота. От там нататък времето, прекарано пред компютъра започва да се увеличава все повече. Но според д-р Лин има и друга „гореща” точка. Както знаем, хората, които ползват интернет почти винаги публикуват снимки, които показват хубави места, приятно, прекарани моменти и т.н . Но честото вглеждане в тези идеализирани изображения предизвиква завист и изкривена вяра, че другите водят по-щастлив и успешен живот.

Социалните медии подхранват пристрастеността към интернет – отклонение, чиято сериозност до голяма степен се доближава до клиничната картина на други зависимости.

Прочетете още: 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top