Search
Филтрирай по...

Може ли инсултът да бъде предотвратен с промяна в начина на живот?

Инсулт

 

 

Инсултът е водеща причина за смърт и инвалидност в световен мащаб. Но може ли да се предотврати той? Вероятно не съвсем, но със сигурност е възможно драстично да се намали рискът от него.

 

Мащабно международно проучване, изучаващо рисковите фактори, свързани с инсулта и публикувано неотдавна в The Lancet показа, че много от тях са свързани с лошите навици. Проучването е проведено между 2007 г. и 2015 г. в 32 държави от Азия, Америка, Европа, Австралия, Близкия изток и Африка и в него участвали 13 000 пациенти, прекарали остър исхемичен инсулт.

 

Данните показали, че над 90% от случаите, инсултът се дължи на 9 основни рискови фактори: хипертония, недостатъчна физическа активност, високо съотношение на аполипопротеин ApoB/ApoA1, абдоминално затлъстяване, психосоциални фактори, тютюнопушене, сърдечно-съдови заболявания, прекомерна консумация на алкохол и наличие на диабет. Счита се, че високото кръвно налягане е най-същественият фактор.

 

Известно е, че някои рискови фактори са обвързани предимно с определен тип инсулт. И въпреки че хипертонията увеличава риска както от исхемичен, така и от хеморагичен инсулт, е по-вероятно да причини мозъчен кръвоизлив. Докато тютюнопушенето, диабетът, излишъкът на аполипопротеини, както и някои сърдечно-съдови заболявания, увеличават риска от исхемичен инсулт.

 

Горепосочените рискови фактори са били последователно изследвани и оценени спрямо региона, пола и възрастовата група. Установено е, че абдоминалното затлъстяване е по-опасно за жените, докато тютюнопушенето и приемът на алкохол са по-рискови за мъжете, особено имайки предвид че тези лоши навици са по-често срещани именно при силния пол. Възрастовят фактор също не е за подценяване – хипертонията, абдоминалното затлъстяване и наличието на сърдечно-съдово заболяване са по-честа причина за инсулт в по-млада възраст, докато при по-възрастните хора определящ е начинът на хранене.

Всъщност най-същественото заключение от тези данни е, че всички основни рискови фактори за инсулт могат да бъдат елиминирани чрез промяна в начина на живот. Промяната в начина на хранене е най-належащата цел при тази профилактика. Категорично доказано е, че здравословната диета допринася за нормализиране на кръвното налягане – ключовият фактор по отношение на инсулта. Целесъобразното хранене облекчава и симптомите при диабет, намалява мазнините в коремната област, и променя съотношението на ApoB / ApoA1, съответно и нивата на холестерола.

 

Авторите на мащабното проучване заключават, че здравословният хранителен режим, който до голяма степен допринася за облекчаване на състоянието при хипертония, е най-важната стъпка за оптималното ограничаване на риска от инсулт.

 

Към здравословната диета, добавете и коензим Q10!

Вероятно сте чували за коензим Q10 и укрепващото му сърцето и сърдечно-съдовата система действие. Но знаете ли, че коензимът съществува под две форми – в окислена, като убихинон и в редуцирана – като убиквинол.

CoQ10H2 или убиквинолът, е напълно редуцираната форма на CoQ10, която за разлика от стандартния убихинон (убиквинон), има два допълнителни водородни атома. Повечето CoQ10 продукти, които могат да се намерят на пазара днес, са източник на убихинон. Въпреки това другата форма на коензима, известна като убиквинол, предоставя на тялото много по-съществени ползи.

 

Основният проблем идва от там, че след прием убихинонът трябва да се метаболизира до убиквинол, за да действа. С напредването на възрастта обаче и под влиянието на някои други фактори, конвертирането на убихинон до убиквинол в тялото може да бъде трудно или почти невъзможно. Но при прием на продукти със съдържание на убиквинол тази пречка не съществува. Специалистите препоръчват хората над 35 – 40-годишна възраст, задължително да приемат убиквинол вместо убихинон, за да извлекат всички ползи на коензима.

 

Кога се препоръчва коензим Q10? Наличие на сърдечно-съдови заболявания, високи нива на холестерола и прием на статини. Укрепващото въздействие на коензима върху сърцето е добре проучено и доказано от науката. В много държави по света той се препоръчва от лекарите при сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, забавен метаболизъм и затлъстяване, и др.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top