Search
Филтрирай по...

Мозъкът ви е пристрастен към храната-боклук (джънк фуд)!

бързи храни, джънк фууд, бързи въглехидрати

 

Изключително трудно ви е да устоите на хрупкавия чипс, шоколадовата вафла или ароматната баничка рано сутрин? Още по-трудно ви е да ги замените с плодове или прясна салата? Според учени от университета Макгил в Канада, причината за всичко това е именно мозъкът.

 

Проучването, публикувано в издание Psychological Science, сочи че високо калоричните храни действат на мозъка като наркотик. „Мозъкът има нужда от тях и винаги би ги предпочел  пред пресните плодове и зеленчуци”, коментира неврологът и автор на изследването – Алън Дагър за Psychological Science.

 

„Всеки път, когато хапвате, хранителните вещества навлизат в кръвта и си проправят път към мозъка. В резултат от това, мозъкът започва да разпознава по-калоричните продукти и естествено – да ги предпочта”, коментира Дагър. Когато се опитвате да направите избор между джънк фуд и порция салата например, онази част от мозъка, наречена вентромедиален префронтален кортекс, е привлечена от по-калоричната храна.

 

Ако не сте в състояние да се откажете от нездравословното меню, то мозъкът ви вероятно реагира по същия начин както този на пушачите и пристрастените към кофеина, алкохола или нарокотиците.

 

Колкото повече „бързи храни” поемате, толкова повече започва да иска мозъкът ви. Започнете ли да губите контрол върху хранителното си поведение, считайте се за пристрастени, предупреждават учените.

 

Джънк фуд или т. нар. бързи храни са всички продукти, подправени с много сол и различни овкусители. Те имат много ниска или никаква хранителна стойност, което означава че са богати на калории и бедни на ценни вещества. Това са богати на мазнини и захар готови десерти, понички, пици, хамбургери, пържени картофки, чипсове, пуканки, пържени храни и др. Те дразнят вкусовите рецептори, в резултат на което колкото повече ги консумирате, толкова по-безвкусни ви се струват здравословните продукти. Джънк фуд съдържат много ненаситени мазнини, огромни количества сол, захар, въглехидрати, както и вредни съставки като познатия на всички ни мононатриев глутамат.

 

За съжаление бързите храни са изключително достъпни, което допълнително усложнява нещата за пристрастените… Ако и вие сте от тях, проявете воля, постоянство и търпение и постепенно ще успеете да се отърсите от този вреден навик!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top