×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Учени установяват по какъв начин липсата на витамин Е се отразява на функционирането на организма. Вече е ясно, че дефицитът на този елемент може да доведе до увреждане, водещо до прекъсване на снабдяването с хранителни вещества в мозъка, които са от решаващо значение за здравето на невроните.

 

 

Проучването, проведено от изследователи в Oregon State University и публикувано в списанието на Lipid Research, включи и изследване, проведено върху  дълбоководната риба-зебра , която през целия си живот е получавала само храни с ниско съдържание на витамин Е . Недостигът на витамин Е е пряко свързан с липсата на докозахексаенова киселина (ДХА). При изследваната риба нивата на ДХА- полиненаситена незаменима Омега–3 мастна киселина)- са около 30% по-ниски, в сравнение с ДХА при плитководните риби. От предишни изследвания стана ясно, че ниските нива на DHA при хората са свързани с депресивни състояния,  шизофрения, загуба на памет и по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

 

 

В допълнение, рибите, които съдържат по-малко витамин Е , също имат по-ниски нива на важна група от съединения, наречени лизофосфолипиди - хранителни вещества, които поддържат функцията на червените кръвни клетки, както и допринасят за възстановяването на клетъчните мембрани. Нивата на лизофосфолипидите били средно 60% по-ниски при изследваната риба-зебра, което говори за значителен недостиг на витамин Е.

 

 

"Не можем да си построим къща без да разполагаме с необходимите материали. По същата логика, ако витамин Е е недостатъчен в организма, не сме в състояние да си набавим повече от половината  материали,  които изграждат и поддържат нашия мозък.", казва ръководителят на изследването, д-р Марет Трабер.

 

 

В България около 96% от възрастните жени и 90% от възрастните мъже не получават достатъчното количество витамин Е. А той е необходим, за да се предотврати загубата на "критично важната молекула за мозъка".

 

 

ДХА е полиненаситена мастна киселина, определяна от много специалисти  като едно от най-важните хранителни вещества, съдържащи се в омега-3 мастните киселини. Тези киселини са често срещани в храни като рибено масло, лен, орехи, яйца и зеленолистни като спанак.

 

 

Достатъчният прием на ДХА е ключов фактор при осигуряване на правилното развитие на мозъчните функции при всеки човек. ДХА подобрява концентрацията, паметта.

 

 

Съществената Омега-3 мастна докозахексаенова киселина (DHA) може да възстанови напълно увредени нервни клетки в гръбначния мозък, възвръщайки по този начин способността за движение.

 

 

Д-р Трабер посочва, че други изследвания са доказали, че скоростта на прогресиране на болестта на Алцхаймер може да се намали посредством повишения прием на витамин Е. Въпреки това, той предполага, че неврологичното заболяване може просто да е следствие на дългосрочно увреждане на невроните, което вече е настъпило.

 

 

"Има все по-ясни доказателства, че витамин Е е допринася за правилното функциониране на мозъка и ние започваме да разбираме все по-добре някои от основните механизми", заключава д-р Трабер. "Това изследване показва, че витаминът е необходим, за да се предотврати загубате на критично важната молекула за мозъка, и помага да  обясни защо е необходим витамин E за неговото здраве."

 

 

Продукти, съдъържащи витамин Е са маслата от соя, рапица, царевица и други зеленчуци. Най-добрите източници на витамин са ядки и семена, като слънчоглед, бадеми и лешници. Зеленолистните, като спанак и броколи, също съдържат значителни количества от този витамин.

 

 

Всички досегашни изследвания препоръчват редовен прием на хранителни продукти, доставящи на организма необходимите нива на ДХА. По този начин могат да бъдат предотвратени до голяма степен мозъчни увреждания и увреждания за нервните клетки.

 

 

Препоръчителен е приема на Маслото от дива сьомга. То е незаменим източник на Омега-3 мастни киселини, заради липсата на антибиотици, за разлика от отглежданата във ферми сьомга. Високите нива на EPA и DHA  поддържат  нормалното състояние на сърдечносъдовата и нервната системи и ставите, както и за нормална мозъчна и зрителна функции, както при възрастни, така и при деца.

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.