Search
Филтрирай по...

Мултивитамините укрепват сърдечно-съдовата система и сърцето!

Холестерол

 

 

Според скорошно изследване, приемът на мултивитамини в продължение на дълъг период от време – около 20 години, значително понижава риска от сърдечен удар и инсулт у мъжете.

Учените от водещите медицински университети Кarolinska institutet, Brigham and Women’s Hospital и Harvard chan school of public health смятат, че дългосрочният прием на витамини и минерали намалява вероятността от сърдечно-съдови болести с цели 44%.

 

 

„Ние установихме, че витамините и минералите оказват влияние върху редица механизми, свързани с укрепването на сърдечната дейност. Тези добавки могат да изиграят сериозна роля  в намаляването на вредното влияние на липопротеините с ниска плътност (LDL) и намаляване на риска от атеросклероза, прекомерното образуване на свободни радикали и др. Допълнителният прием на висококачествени мултивитамини има положително влияние върху съдовия ендотел, присъстващ във всички части на сърдечно-съдовата система. Те намаляват риска от ендотелна дисфункция – състояние, което съпътства много от заболяванията на сърдечно-съдовата система, включително хипертония, сърдечно-съдова болест, коронарна болест и др.”, твърди д-р Хауърд Сесо от Harvard T.H. Chan School of Public Health.

 

 

В медицинското издание, посветено на сърдечното здраве – American Heart Journal, се посочват конкретни и доста интересни резултати от горепосоченото мащабно проучване. Един от тях гласи, че всяко увеличаване на плазмения витамин С с 20 µmol/L  (микромола / литър), значително намалява риска от фатален край в резултат от сърдечна недостатъчност!

 

В тази връзка, учените твърдят, че чрез приема дори само на 500 mg витамин С дневно – препоръчителната доза, необходима за постигане на здравословните 80 µmol/L, могат да бъдат спасени множество човешки животи…

 

 

Витамините и минералите се препоръчват особено много за хората с лоши хранителни навици. Статистиката сочи, че едни от най-дефицитните хранителни елементи днес са витамините А, С, D, Е, фолиева киселина, витамин В12, както и магнезият и калцият, желязото.

 

 

Според Global Alliance for Improved Nutrition (Световния алианс за подобряване на ханенето) – група организации, чиято цел е намаляване на недохранването в световен мащаб, добавянето на микроелементи като цинк, калций, желязо и В витамини в детските храни, е прост, евтин и много ефективен начин да се осигурят веществата с ключово значение за растежа и развитието.

 

 

Други съвременни изследвания пък, се фокусират върху действието на мултивитамините върху по-младото население и конкретно – мъжете до 45 години и жените в детеродна възраст. Резултатите сочат, че здравето на мъжа и жената по време на зачеването е от изключително значение за здравето на бъдещото дете. Това означава, че мъжкият и женският организъм трябва да разполагат с достатъчно полезни хранителни елемнти, някои от които дори трябва да присъстват в по-високи количества от количествата, необходими на хората, които не планират дете.

Като се има предвид, че около 50% бременностите не са планирани, допълнителният и профилактичен прием на мултивитамини е абсолютно задължителен при младите хора от съвременните общества, където да се храниш пълноценно е почти невъзможно.

 

 

Учените обаче предупреждават, че за да бъдем в добро здраве, не можем да разчитаме единствено на хранителните добавки. „Хранителните добавки са допълнение към здравословния начин на живот и не могат да заемат мястото на здравословното хранене, могат само да го допълват”, пише д-р Сюзън Сандърс в доклада си, посветен на мултивитамините.

 

Тя допълва още, че за повишения риск от сърдечни болести играят много фактори като тегло, кръвно налягане, нива на кръвната захар, употреба на алкохол, тютюнопушене и др.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top